Column Pieter Waasdorp: Bijna goed

In 1961 besloten vier Engelse natuurliefhebbers het World Wide Fund for Nature (WWF) op te richten. Bij ons bekend als het Wereld Natuur Fonds. Het doel was eenvoudig. Een internationale club die zich ging inzetten voor de bescherming van de natuur wereldwijd. Als boegbeeld voor de vereniging werd onze eigen prins Bernhard naar voren geschoven. In weinig landen is het WWF zo populair als in ons land. Het WWF groeide uit tot een machtige natuurbeschermingsorganisatie met meer dan 5.000.000 leden. Onder andere door spotjes op televisie wijst het WWF ons er terecht op dat wij zuinig moeten zijn met moeder Aarde.

In dit kader plaatste WWF vorige maand een interessant artikel online. Jaap Backx, onder andere eindredacteur van het Be One with Nature magazine van WWF, verdiept zich in dit artikel in de relatie tussen duurzaamheid en smartphones. Een zinvolle vraag. Want hoe duurzaam is zo’n smartphone nu eigenlijk? In een fraaie bloemlezing maakt Backx duidelijk dat achter het schermpje van een smartphone heel veel mis is. Het winnen van mineralen, zoals goud en kobalt, gaat gepaard met tal van misstanden en gewapende conflicten. Beeldend vertelt hij hoe mijnen het landschap verminken en dat door lekkende chemicaliën blijvend schade aan het milieu wordt toegebracht.

Volgens het European Environment Agency, een door de Europese Unie opgerichte organisatie die rapporteert over trends op milieugebied, is het duidelijk: geen enkel elektronische gadget heeft zoveel negatieve gevolgen voor ons milieu als de door ons allen geliefde smartphone. Vooral de CO2-emissie heeft een desastreus effect op ons milieu. Het Europees Milieuagentschap berekende dat als iedereen in de EU zijn of haar smartphone = een jaar langer gebruikt dat dit net zoveel CO2-emissie scheelt als het van de weg halen van maar liefst één miljoen auto’s.

Het WWF geeft ons zes tips om je smartphone duurzamer te gebruiken. Van ‘stel je aankoop zo lang mogelijk uit’ tot ‘laadt je telefoon slim op door het niveau van de accu tussen de 40 en 90 procent te houden’. Backx zegt in een van de tips, dat een telefoon van het Nederlandse bedrijf Fairphone een duurzaam alternatief is. Een Fairphone is zonder enige twijfel een van de minst vervuilende nieuwe smartphones die te koop is. Maar waarom een nieuwe telefoon? Het zou toch voor de hand liggen dat het WWF alleen voor een echt groen alternatief gaat, namelijk een gebruikte telefoon?

Het maken van één Fairphone veroorzaakt toch nog altijd rond de 50 kg CO2-emissie. En bij een gebruikte smartphone is dat natuurlijk nul. Tel uit je winst. En ja, bij het maken van een Fairphone worden steeds meer mineralen gebruikt die afkomstig zijn uit de recycling. Een belangrijke stap vooruit. Zonder meer duurzamer dan mineralen die uit de traditionele mijnbouw zijn gewonnen. Maar ook hier is een refurbished telefoon veel duurzamer. Want hiervoor worden nul nieuwe mineralen uit de grond gehaald. Het verlengen van de levensduur van een smartphone is het echte groene alternatief. En hier had het WWF dan ook vol op moeten inzetten. Met het kopen van een refurbished smartphone geef je als gebruiker een telefoon een tweede, duurzaam leven.

WWF had het bijna goed.

Pieter Waasdorp is managing director bij Renewd. In ChannelConnect
beschouwt deze telecomveteraan – met jarenlange achtergrond in
telecomdistributie – met een fraaie knipoog de actualiteit in het ICT-kanaal.

Reageren? p.waasdorp@renewd.com

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2-2020]

Lees het artikel hier in PDF