Zetacom, CapX: Private LTE aan grote opmars bezig

ZETACOM IS GESPECIALISEERD IN AANLEG PRIVATE LTE

Het aanleggen van een privaat gsm- of LTE-netwerk is een specialistische klus die niet voor iedereen is weggelegd. ChannelConnect sprak met Thijs Rijnberg (Commercieel Product Manager Mobility) en Sebnem Unal (Marketing & Communicatie Specialist) van system integrator Zetacom op het kantoor van de gespecialiseerde distributeur CapX Nederland in Nijkerk.

 

Zetacom helpt als system integrator om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van organisaties te verbeteren: in het mkb, de grootzakelijke markt en in het bijzonder de gezondheidszorg. De focus ligt daarbij op het gebruiksgemak van oplossingen voor eindgebruikers en het rendement voor de organisatie. Het bedrijf startte in de jaren ’90 van de vorige eeuw als telecomspecialist op het gebied van vaste telefonie maar heeft in de loop der jaren de visie en het werkveld verbreed.

Eén van de toepassingen waar Zetacom zich nu op richt, is de aanleg van private LTE-netwerken. Er zijn in Nederland maar weinig partijen die de uitrol van zo’n netwerk kunnen verzorgen (zie het artikel over private netwerken hier). Maar private LTE-netwerken zijn aan een grote opmars bezig, zeker in de zorgsector, waar Zetacom meer dan de helft van de omzet realiseert. “De zorgsector is de afgelopen tien jaar enorm veranderd, ook op het gebied van communicatie”, vertelt Sebnem Unal. “Vroeger maakten ouderen in verzorgingshuizen bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzeltje, maar tegenwoordig hebben veel bewoners wel een smartphone, tablet of pc. Een FaceTime-gesprek met bijvoorbeeld de kleinkinderen is heel gewoon geworden. En dus is er behoefte aan goede wifi-verbindingen.”

Storing signaal

Nu is algemeen bekend dat veel wifi-verkeer elkaar in de weg zit. Als je te maken hebt met missie-kritische communicatie, zoals in de zorg, dan moet er een systeem zijn waar je altijd op kunt bouwen en vertrouwen. “En dat is de reden waarom steeds meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen een privaat LTE-netwerk laten uitrollen”, weet Thijs Rijnberg. “Bewoners kunnen dan gebruikmaken van wifi, terwijl spraak, data en alarmeringen voor de zorg via het private netwerk lopen. Bij privaat LTE wordt er gebruikgemaakt van andere frequenties dan voor wifi, waardoor die elkaar niet in de weg zitten.”

‘Met nieuwe technieken kan je een efficiencyslag maken’

Maar waarom is zo’n apart netwerk zo belangrijk? Rijnberg: “In de zorg wordt er tegenwoordig gewerkt met onder andere een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dit is privacygevoelige informatie en moet natuurlijk goed afgeschermd zijn. Bovendien moet de informatie altijd beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als een verpleegkundige bij een patient aan het bed staat. Tot op heden maakt men gebruik van een COW (een Computer On Wheels) maar met een privaat LTE-netwerk kan dit ook met bijvoorbeeld een tablet. Dat is een stuk praktischer in het gebruik.”

 

Thijs Rijnberg rn Sebnem Unal

Een privaat LTE-netwerk maakt daarnaast de ontsluiting van betrouwbare stille signaleringen mogelijk. Waar vroeger een apparaat aan het bed begon te piepen wanneer bijvoorbeeld een vloeibaar medicijn bijna op was, kan deze signalering via het netwerk verlopen. “Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat patiënten die niet steeds gestoord worden door allerlei piepende apparaten sneller genezen.”

Klantvraag centraal

Het succes van Zetacom in de zorgsector komt door de speciale aanpak. “Wij kijken altijd naar de klantvraag en stellen op basis daarvan een oplossing voor”, vertelt Unal. “Wij werken bijvoorbeeld met consultants die zelf een zorgachtergrond hebben en dus begrijpen wat er op de werkvloer speelt. Door het goede inzicht in werkwijze en procedures in de zorg, weten deze consultants niet alleen het management van de zorginstelling te informeren, de kennis wordt juist ook gedeeld met onze technische mensen. Een verpleegkundige die al twintig jaar voor een bepaalde handeling op een knop moet drukken, moet je niet dwingen om ineens iets anders te doen. Nee, je kunt ook de techniek erachter veranderen. In de zorg is evolutie belangrijker dan revolutie.”

De zorg is één van de sectoren waar de aanleg van een privaat LTE-netwerk enorme voordelen kan hebben

Efficiencyslag

De aanleg van een privaat LTE-netwerk zorgt voor een hoogwaardige kwalitatieve beschikbaarheid, zodat medewerkers in de zorg hun werk efficiënter kunnen doen. Zoals iedereen weet zijn er vaak te weinig handen beschikbaar. “In diverse zorginstellingen is het nog heel gebruikelijk dat een verpleegkundige op gezette tijden alle zalen langsgaat om patienten te controleren”, weet Rijnberg. “Zoiets kost natuurlijk veel tijd. Maar door bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme camera’s en andere signaleringen kan dit veel efficiënter. En de patiënten worden ook minder gestoord, bijvoorbeeld in hun nachtrust, hetgeen weer goed is voor een sneller herstel.” Unal vult haar collega aan: “Met nieuwe technieken kan je een efficiencyslag maken, maar dat vraagt ook wel wat van de medewerkers op de werkvloer. Wij zorgen ervoor dat dit stap voor stap gebeurt om zo de medewerkers mee te nemen in de adoptie ervan.” De zorg is één van de sectoren waar de aanleg van een privaat LTE-netwerk enorme voordelen kan hebben. Maar dat geldt natuurlijk ook voor andersoortige bedrijven en instellingen.

Flexibiliteit

Het aanleggen van een privaat LTE-netwerk en het traject dat daaraan vooraf gaat, is niet voor iedere partij weggelegd. “Met vier vestigingen in Nederland en 180 medewerkers zijn wij groot genoeg voor een professionele aanpak maar daarentegen ook klein genoeg voor flexibiliteit”, weet Unal. Rijnsberg vult aan: ‘Flexibiliteit is erg belangrijk. Dat verwachten klanten van ons, en wij verwachten dat ook van de partijen waarmee wij samenwerken. Daarom is de samenwerking met distributeur CapX Nederland ook zo prettig. Er zijn korte lijnen waardoor we snel kunnen schakelen. En dat komt het resultaat alleen maar ten goede.”

Over CapX
CapX Nederland is een Value Added Distributor van bedrijfskritische en missiekritische private mobiele netwerken (2G, 3G, 4G en 5G), Multi-Access Edge Computing (MEC), Cellular IoT en neutral-hostoplossingen. CapX levert vanuit het hoofdkantoor in Nijkerk zowel soft- als hardware aan geselecteerde channel partners. Deze partners hebben wereldwijd meer dan 250 systemen geïnstalleerd in de gezondheidszorg en industrie.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 1-2020]

Lees het artikel hier in PDF