ACM eist uniforme roaming van operators

Telecomaanbieders moeten hun mobiele diensten binnen de EU onder dezelfde voorwaarden aanbieden als in Nederland, stelt toezichthouder ACM. Het principe ‘roam like at home’ geldt en dat gebeurt op dit moment niet altijd. De Autoriteit Consument & Markt geeft telecomaanbieders vier weken om ervoor te zorgen dat ze zich aan de regels houden.

Bij ‘roam like at home’ geldt het uitgangspunt dat klanten binnen de EU onder dezelfde voorwaarden van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als in Nederland. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat een aantal aanbieders zich ‘niet altijd’ aan deze regels houdt.

henk-don-acm
Henk Don, bestuurslid ACM

Volgens bestuurslid Henk Don heeft ACM geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland. “Terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is”, zegt Don volgens een persbericht van ACM. “Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen in HD naar videodiensten zoals Netflix te kijken. Voor de start van de voorjaarsvakantie moeten aanbieders ervoor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben daarvan gebruik kunnen maken.”

Onderzoek

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van roamingdiensten in het buitenland. Het komt volgens de toezichthouder voor dat 4G nog niet in elk gebied beschikbaar is, waardoor 3G of zelfs 2G wordt gebruikt. Maar uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat aanbieders soms geen 4G bieden terwijl dit wel beschikbaar is. Dus betalen Nederlandse klanten in die gevallen wel voor 4G-diensten, maar kunnen er in het buitenland geen gebruik van maken.

Bron: ACM