Keurmerk Refurbished nu ook voor MacBooks en iPads

Na iPhones hebben refurbished MacBooks en iPads vanaf nu ook een keurmerk, meldt Techniek Nederland. Het keurmerk geeft consumenten de zekerheid dat ze een gebruikt apparaat aanschaffen waarvan de kwaliteit gegarandeerd is.

Ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de refurbishbedrijven Forza Refurbished, leapp, Renewd, SWOOP en iUsed willen met het Keurmerk Refurbished een stap zetten richting een circulaire economie. In maart van dit jaar introduceerden zij al het Keurmerk Refurbished voor iPhones. De aangesloten bedrijven inspecteren de MacBooks en iPads op vijftig punten.

Twee jaar garantie

Het Keurmerk Refurbished is voor veel consumenten een belangrijk argument bij de aankoop van een gerenoveerde iPhone. Jip van Asperen van iUsed verwacht dat hetzelfde zal gebeuren met het Keurmerk Refurbished voor MacBooks en iPads. ‘Je krijgt standaard 24 maanden garantie, óók op de batterij en de accessoires. Dat is bij een nieuwe MacBook of iPad niet het geval. Waarom zou je dan nog kiezen voor een nieuw apparaat?’

Uitgebreide controle

Bedrijven met het Keurmerk Refurbished onderwerpen het toestel aan een uitgebreide inspectie van zowel hardware als software. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt de refurbisher onder meer naar het besturingssysteem, de touchfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van de connecties.

Onafhankelijke toetsing

TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished moeten niet alleen voldoen aan strenge kwaliteitseisen maar ook aan strikte financiële voorwaarden. EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn. Onder meer de solvabiliteit, vermogenspositie, omzet, resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten worden beoordeeld.

Bron: Techniek Nederland