T-Mobile sluit Den Haag als eerste in Nederland aan op 5G

Den Haag is volgend jaar als eerste stad in Nederland helemaal ingericht voor 5G. Dat meldt T-Mobile die het netwerk in de afgelopen maanden technisch heeft getest. De stad is klaar voor 5G, mits T-Mobile frequenties weet te verkrijgen in de frequentieveiling volgend jaar.

De gemeente Den Haag en T-Mobile realiseren hiermee naar eigen zeggen de gezamenlijke ambitie om Den Haag als eerste stad in Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G-netwerk. Een ambitie van de Europese Commissie is om in 2020 in elk EU-land minstens één grote stad te hebben op 5G. De komende tijd worden diverse 5G IoT-toepassingen op het gebied van zorg, veiligheid en mobiliteit gerealiseerd. Met deze stap zet T-Mobile een belangrijke eerste stap op weg naar de uitrol van een landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020.

Innovaties

Met de lancering van 5G zijn al veel innovaties mogelijk. In het Living Lab Scheveningen realiseert T-Mobile samen met lokale initiatieven projecten op het gebied van onder andere zorg, veiligheid en mobiliteit, waaronder:

  • De VeiligeBuurt-App is een app die alle met 5G verbonden brandalarmen met elkaar verbindt. In geval van een noodsituatie in een buurt ontvangen verbonden buurtbewoners een melding, zodat zij hulp kunnen verlenen.
  • De aanleg van slimme lantaarnpalen die draadloos verbonden zijn met het 5G-netwerk. De palen zijn uitgerust met verschillende sensoren, waarmee bijvoorbeeld lichtoverlast wordt tegengegaan rond natuurgebieden, maar ook luchtkwaliteit en geluidsoverlast worden gemeten.
  • Slim parkeren met Spotten. Met 5G-connectiviteit worden diverse data uit onder andere sensoren in het wegdek gecombineerd en wordt beschikbare parkeercapaciteit nauwkeurig in beeld gebracht. Dit draagt voor alle gebruikers bij aan het oplossen van de parkeerproblematiek.

Nederland inrichten voor 5G

Het netwerk in Den Haag volledig inrichten voor 5G is voor T-Mobile een belangrijke eerste stap op weg naar de uitrol van een landelijk dekkend 5G-netwerk. Voor directeur IT & Technologie Kim Larsen van T-Mobile is het beschikbaar maken van 5G in Den Haag een mooi begin. “We gaan heel Nederland zo snel mogelijk voorzien van 5G. Zowel in de grote steden als in kleinere dorpen en landelijke gebieden”, aldus Larsen. “De mogelijkheden van 5G zijn eindeloos. Van innovatieve oplossingen in de zorg en landbouw tot de uitrol van hele Smart Cities. Met 5G breken we straks technologische limieten waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken.”

Bron: T-Mobile