OR-voorzitter Deutsche Telekom tegen direct verbod Huawei

Over twee tot drie jaar moet Deutsche Telekom het zonder Huawei in het mobiele netwerk afkunnen, maar dat wil niet zeggen dat de Duitse operator direct alle apparatuur van de Chinese leverancier uit zijn netwerk moet verwijderen. Dat vindt althans voorzitter van de OR Josef Bednarski volgens de website van Wirtschaftswoche.

De suggestie is afgelopen tijd gewekt dat Deutsche Telekom alle apparatuur van Huawei in de komende twee jaar zou gaan vervangen bij een netwerkupgrade. De invloed van Beijing op het Chinese bedrijf is volgens de OR-voorzitter groot. “Met netwerktechnologie van Huawei en netwerkcomponenten van andere Chinese leveranciers, zijn backdoors naar de overheid in Beijing altijd mogelijk”, aldus Bednarski in het gesprek.

Bednarski is echter tegen een onmiddellijk verbod van Huawei. “Dat zou de ontwikkeling van 5G in Duitsland belemmeren en we zouden achterlopen op deze belangrijke technologie”, waarschuwde hij. “Momenteel zou geen massale en snelle uitbreiding in Duitsland mogelijk zijn zonder Huawei.”

De vertegenwoordiger van de werknemers neemt hiermee een andere houding aan dan de top van het bedrijf. Eerder hadden Duitse media, waaronder Wirtschaftswoche, gemeld dat het in Bonn gevestigde bedrijf binnen twee jaar afstand wilde doen van Huawei in het core netwerk. Een woordvoerder van het bedrijf zei echter te blijven vertrouwen op een ‘strategie met meerdere leveranciers’.

Bron: Wirtschaftswoche