Meer dan 70 procent smartphonemarkt in handen grote vijf

De grote vijf smartphonemakers hebben samen meer dan 70 procent van de markt in handen. Dat zegt marktonderzoeker IDC. Het is volgens de marktonderzoeker voor het eerst dat vijf fabrikanten samen zoveel marktaandeel hebben.

Het aandeel van alle andere smartphonemakers buiten de top vijf daalde volgens IDC van 34 naar 28 procent in een jaar tijd. Alle fabrikanten buiten de top vijf leverden in het zomerkwartaal ongeveer 103 miljoen smartphones, zo schat IDC in. Daaronder zijn fabrikanten als Sony, LG, Lenovo-Motorola, BlackBerry, HTC en Google. De top vijf bestaat uit Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi en Oppo.

Huawei groeit

Van de grote vijf kende Huawei de grootste groei. Volgens IDC komt dat vooral doordat de fabrikant meer exemplaren maakt van modellen die vlak voor het begin van het handelsverbod in mei uitkwamen. Daarnaast heeft Huawei een truc gevonden om oude telefoons als nieuwe modellen uit te brengen in Europa, met onder meer nieuwe ontwerpen en camera’s. Bovendien heeft het bedrijf zich meer gericht op de Chinese markt, waar het door goede relaties met retailers een grote groei kende. De leveringen van Samsung groeiden ook, vooral door de Galaxy Note 10 en een stijging van de verkoop van Galaxy A-telefoons.

Bron: IDC