WhatsApp introduceert Catalogs voor e-commerce

WhatsApp komt met een nieuwe functie genaamd Catalogs, schrijft TechCrunch. Het bedrijf speelt hiermee in op de veranderende manier waarop potentiële klanten bereikt kunnen worden.

Catalogs is een functie specifiek bedoeld voor bedrijven die potentiële klanten via WhatsApp willen bereiken. Klanten verplaatsen zich namelijk steeds meer van de winkelstraat naar het internet, maar ook van websites naar chat-apps en sociale media. Bedrijven kunnen via Catalogs producten en diensten tonen, zonder dat hier een webpagina voor aangemaakt moet worden.

Catalogus

Bedrijfseigenaren kunnen een catalogus aanmaken via de instellingen van WhatsApp. Via Catalogs kunnen foto’s geüpload worden van de producten en diensten die verkocht worden. Daarbij kunnen een aantal details ingevuld worden, bijvoorbeeld SKU’s. Vervolgens kunnen de producten en diensten naar klanten verstuurd worden in een WhatsApp-bericht. Vraagt een klant om een specifiek product of een aanbeveling, dan kan de bedrijfseigenaar een product uit zijn catalogus versturen met alle informatie die de klant nodig heeft. Klanten kunnen ook door foto’s bladeren, prijzen bekijken en productbeschrijvingen lezen. Daarmee is de catalogus dus ook een soort digitale winkelvoorkant, die we al kennen van webshops.

WhatsApp Business

Catalogs is onderdeel van WhatsApp Business, een zakelijke versie van de chat-app die in januari 2018 gelanceerd werd. De app voorziet in een speciaal bedrijfsprofiel, dat aangevuld kan worden met bijvoorbeeld een bedrijfsomschrijving, e-mailadres, adres en website. De zakelijke versie bevat diverse functies, speciaal voor ondernemers. Denk aan snelle reacties op berichten, chat-labels en geautomatiseerde berichten. Volgens WhatsApp zelf wordt de app inmiddels door ongeveer 5 miljoen zakelijke klanten gebruikt.

Het nieuwe Catalogs moet de app dus nog aantrekkelijker maken voor zakelijke gebruikers. De functie is echter niet direct overal beschikbaar. In eerste instantie komt de optie naar Android en iPhone in Brazilië, Duitsland, India, Indonesië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Het bedrijf meldt dat de optie “binnenkort” naar andere markten komt.

Bron: TechCrunch