Orange Belgium lanceert RCS Chat Messages

Orange Belgium is de eerste telecomoperator die met Chat Messages RCS op de Belgische markt brengt, zo meldt het bedrijf zelf. RCS is de afkorting voor Rich Communication Services, de nieuwe standaard voor korte berichtjes.

RCS is ontworpen door GSM Association en Google. Er wordt verwacht dat de dienst uitgroeit tot de nieuwe wereldwijde standaard voor berichtendiensten van telecomproviders. Met RCS kan de gebruiker veel meer delen dan met een klassieke sms. Daarnaast kan de gebruiker groepen creëren om content met specifieke contactenlijsten te delen en kan hij zien of ze zijn berichten al ontvangen hebben, of dat ze misschien al een antwoord aan het schrijven zijn. De berichten worden verstuurd over het IP-netwerk, via wifi of een mobiele internetverbinding en worden als dusdanig gefactureerd.

Hoewel deze functies al beschikbaar zijn in bepaalde populaire berichtenapps, zullen ze nu dus ook standaard beschikbaar worden voor gebruikers van een Android-smartphone (vanaf de versie Android 8.1). De voordelen van de klassieke sms blijven uiteraard behouden. Bij Orange Belgium zijn sms en mms gratis voor alle postpaid-klanten. De berichten worden verzonden op het netwerk en via de servers van Orange Belgium, niet via die van een derde partij. Bovendien kost een mms bij Orange Belgium even weinig als een sms. De data wordt ook enkel verzonden over het netwerk en de servers van Orange Belgium, niet over die van derden.

Orange Belgium zal de dienst in de komende maanden geleidelijk uitrollen, zodat alle klanten met een compatibel toestel tegen de zomer van 2020 Chat Messages zouden moeten kunnen sturen.

Bron: Orange