Klanten XS4ALL lanceren provider Freedom Internet, met steun Voys

Freedom Internet is een nieuwe provider waar ‘vrijheid, privacy, innovatie en veiligheid’, naar eigen zeggen centraal staan. De initiatiefnemers zijn afkomstig uit een groep activistische klanten van XS4ALL die een tegengeluid willen laten horen. Binnen vier dagen was de crowdfunding voor Freedom Internet rond en werd maar liefst 2,5 miljoen euro opgehaald. Ook Voys heeft een bijdrage gedaan.

XS4ALL was onderdeel van KPN dat eerder dit jaar besloot alle verschillende merken te beëindigen ten gunste van het eigen merk KPN. Hierop ontstond de wens om de naam XS4ALL te behouden. Toen duidelijk werd dat KPN dat niet van plan was, was het voor de initiatiefnemers van ‘XS4ALL Moet Blijven’ tijd voor een brutaler idee. Ze verkenden of het haalbaar was om een nieuwe, eigen provider te starten.

Oorspronkelijk zou de campagne volgens Freedom Internet achter de schermen live gaan voor de inner crowd om een bodempje te leggen voor de campagne. Maar nog voor de officiële start van de campagne op 11 november was het maximale bedrag van 2,5 miljoen euro al bereikt. Ook telecomdienstverlener Voys heeft besloten daarin bij te dragen.

Protest

Freedom Internet geeft gehoor aan de ruim 54.000 mensen die het niet eens zijn met het verdwijnen van XS4ALL. Al deze mensen gingen in protest en tekenden de petitie om het merk en vooral het gedachtegoed te behouden. 54.000 mensen die behoefte hebben aan een provider die werkt aan innovaties, die beschermt tegen dataroof en die klanten niet wil uitmelken.

De overname van XS4ALL door KPN in 1998 verkleinde de stem van de provider in het internetdebat. En met de jaren verdween langzaam de ziel uit de ooit zo fiere strijders voor een open en vrij internet, schrijft directeur Mark Vletter van Voys op zijn blog. “Tot grote teleurstelling van de mensen die er werkten en de klanten die de provider bediende. De naamswijziging van XS4ALL naar KPN was niet alleen een merkstrategie. Het was ook een signaal naar de buitenwereld. De tijden zijn veranderd. Commercie wint van principes.” De oprichting van Freedom Internet dient dus als tegengeluid, met als doel het monopolie van de grote providers te doorbreken.

Bronnen: Voys

Freedom Internet