T-Mobile verbetert dekking en capaciteit op Noordzee

T-Mobile verbetert de mobiele bereikbaarheid in de drukste en meest bevaren gebieden van de Noordzee. De provider werkt aan de realisatie van de eerste van een reeks antenne-opstelpunten in de Noordzee, buiten Nederlandse territoriale wateren, die dit mogelijk maken.

Bij de aanleg van de opstelpunten maakt T-Mobile gebruik van nieuwe infrastructuur voor het aansluiten van windparken op de Noordzee. Hierdoor kan de provider een veel betere mobiele spraak- en datakwaliteit op de Noordzee bieden. En verbetert onder andere de bereikbaarheid van alarmnummer 112 op zee. Na de multi-bandveiling medio volgend jaar activeert T-Mobile deze opstelpunten ook met als met 5G.

Om de verbeteringen te realiseren, wordt gebruik gemaakt van transformatorplatformen, ofwel ‘stekkerdozen’ voor het aansluiten van de windparken op de Noordzee. Deze worden op dit moment en de komende jaren gebouwd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT, dat verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud van het Net op Zee. De dekking en capaciteit van zowel bellen als mobiel internet en IoT connectiviteitsdiensten met LTE-M & Narrow Band-IoT worden hierdoor sterk verbeterd. Ook maakt het mobiele netwerk het mogelijk om besloten en private IP-verbindingen tussen offshore en vaste land op te zetten. Daarnaast ondersteunt het de nieuwste industrieontwikkelingen op het gebied van Mission-Critical PTT over 4G, met koppelingen tussen besloten DMR/TETRA radiosystemen op zee en land.

De platformen waarop deze opstelpunten worden gebouwd, liggen officieel in internationale wateren op meer dan 12 mijl (23 km) uit de kust. Een groot deel van de Noordzee is onderdeel van de economische ruimte van Nederland, waardoor de huidige vergunningen gebruikt worden voor antenne opstel-punten op zee. Hiermee kunnen ook de digitale ontwikkelingen van de Nederlandse offshore-industrie versnellen.

5G op de Noordzee

Vanaf 2020 biedt T-Mobile, naast 3G en 4G, via deze offshore platformen ook 5G op de Noordzee buiten territoriale wateren. Netwerkstrateeg Richard Marijs van T-Mobile is ‘verheugd’ dat de operator de offshore infrastructuur voor het aansluiten van windparken kan gebruiken voor de verbetering van mobiele bereikbaarheid op zee. “Veel mensen hebben hier straks voordeel van, zowel particulier als zakelijk”, aldus Marijs. “Zij zijn straks allemaal nog gemakkelijker, sneller en beter verbonden met elkaar en met het vasteland. Momenteel werken we aan het eerste opstelpunt bij het windmolenpark Borssele, deze wordt ook voorbereid om straks 5G-diensten mogelijk te maken.”

Van West naar Noord

In de eerste fase zal T-Mobile voornamelijk de dekking in het zuidelijke deel van de Nederlandse Noordzee verbeteren, via onder andere de windmolenparken Borssele (2020), Hollandse Kust Zuid (2021) en Hollandse Kust Noord (2022). In het (verre) noordelijke deel van de Nederlandse Noordzee is T-Mobile nog op zoek naar goede samenwerkingen met de offshore industrie om ook dat gebied van mobiele dekking te voorzien.

Beeldmateriaal: TenneT