T-Mobile start in oktober met landelijke 5G-tests

T-Mobile start op 2 oktober landelijke testen van zijn mobiele 5G-netwerk. Hiermee krijgt de mobiele operator naar eigen zeggen in kaart hoe het mobiele netwerk en apparatuur samenwerken.

De operator gebruikt de 700 MHz-frequentie voor de tests. Naast de landelijke testvergunning (2x10MHz) voor een jaar, ontving T-Mobile van het Agentschap Telecom een regionale testvergunning voor twee maanden voor het testen van 5G op de gehele 700 MHz-frequentie in Den Haag en omgeving.

Richard Marijs, netwerkstrateeg van T-Mobile

Netwerkstrateeg Richard Marijs van T-Mobile geeft aan dat de tests belangrijk zijn voor T-Mobile om nu al te testen hoe het mobiele netwerk en apparatuur samenwerken met 5G op de 700MHz frequentie. “Zo onderzoeken we de dekking en prestaties van deze frequentie voor mobiele diensten en kijken we naar hoe dit zich gedraagt in stedelijke en buitengebieden en op de Noordzee”, aldus Marijs.

Den Haag als eerste 5G

In oktober start T-Mobile in Den Haag met het testen van haar netwerk als vervolgstap op de lopende samenwerking met de gemeente. Hier zijn eerder de eerste van drie nieuwe 5G testlaboratoria geopend. Als resultaat van de samenwerking zal Den Haag als eerste stad in Nederland volledig over kunnen gaan op 5G.

Het Agentschap Telecom, dat over de frequenties in Nederland gaat, doet zelf ook metingen tijdens deze testen. Overigens is het gebruik van de 700 MHz frequentieband niet nieuw. Deze frequentie is al sinds 2002 in gebruik voor het uitzenden van digitale televisie.

Bron: T-Mobile