Vodafone maakt zijn eerste 5G-verbinding via Nederlands netwerk

Vodafone heeft in Maastricht zijn eerste 5G-verbinding via het bestaande Nederlandse netwerk tot stand gebracht. De site in Maastricht is hiermee voorloper van de gemeente Eindhoven waar Ericsson en VodafoneZiggo na de zomer de kansen van 5G verder gaan verkennen.

Samen met netwerkleverancier Ericsson is gisteren het eerste 5G-basisstation in de lucht gebracht. Dit station gebruikt een lokale testlicentie in de 3,5 GHz band. Met het ‘on air’ gaan van dit 5G-basisstation in Maastricht zet Vodafone een belangrijke stap in zijn 5G-netwerk van de toekomst. Eerder werden al proeven gedaan met 5G-frequenties, veelal in besloten testomgevingen op laboratoriumschaal.

Het 5G-basisstation van Vodafone

“Dit basisstation in Maastricht staat buiten, werkt ‘live’ in het Nederlandse operationele netwerk en maakt gebruik van de 3,5 GHz testfrequentie. “Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation kunnen we nu daadwerkelijk data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen”, aldus directeur mobiel netwerk Matthias Sauder van VodafoneZiggo.

Blauwdruk voor Eindhoven

Doel van het 5G-basisstation in Maastricht is om ervaring op te doen met nieuwe 5G-technologie en -diensten die met 5G mogelijk worden in het echte bestaande netwerk. “We werken nu met beperkt testspectrum en vermogen”, zegt Sauder. “Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden maar om de technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen.”

In de komende periode volgen nadere praktijktesten om alles rond dit basisstation te finetunen. Maastricht vormt zo een referentiesite en een blauwdruk voor Eindhoven. VodafoneZiggo kondigde al eerder aan om 5G-pilots in de tweede helft van 2019 uit te breiden naar Eindhoven met gebruik van een 3,5GHz-testfrequentie.

Bron: Vodafone