StartCapital investeert in Nederlandse startup Phonebook

De Nederlandse startup Phonebook krijgt een substantiële investering van StartCapital Partners. Met deze investering kan Phonebook de gelijknamige app verder ontwikkelen en de groei in de Nederlandse markt versnellen. StartCapital investeert in Nederlandse tech-startups en zag al snel de potentie van Phonebook.

Inside-out benadering

Een smartphonegebruiker heeft gemiddeld 300-400 contacten en veel jongeren hebben er tegenwoordig zelfs nog meer. Investeerder StartCapital Partners is enthousiast over het concept van Phonebook. Jacco Kokkedee, managing partner StartCapital: “Iedereen weet hoe dubbele en onvolledige contacten ons telefoonboek vervuilen. Er zijn oplossingen in de markt, maar die werken allemaal outside-in: ontvangers zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens van je contacten. Daarentegen heeft Phonebook een unieke inside-out benadering: gebruikers houden zelf alleen hun eigen contactgegevens bij, waardoor alle contacten automatisch up-to-date zijn. Bovendien synchroniseert Phonebook direct met native Apple en Android contactenlijsten, waardoor de app ook functioneert diensten als Maps voor routegegevens. Wij geloven in het team van Phonebook en de potentie die deze app heeft”, aldus Kokkedee.  Over de exacte hoogte van de investering wordt niet gecommuniceerd, maar StartCapital Partners geeft aan dat het om een substantiële investering gaat.

Hoe werkt Phonebook?

Wie Phonebook downloadt, vult zijn eigen gegevens in. Deze kunnen worden gedeeld met relaties door binnen de app met elkaar te connecten. Vanaf dat moment werkt Phonebook eventuele wijzigingen in contactgegevens automatisch bij. Dit werkt beide kanten op, dus iedere Phonebook-gebruiker heeft altijd de laatst ingevulde gegevens van iedere connectie. Gegevens zijn alleen zichtbaar voor gebruikers waarmee een connectie is gemaakt en gebruikers bepalen zelf welke gegevens ze wel of niet willen delen. Tevens bevat Phonebook een zoekfunctie waarmee contacten worden gezocht. Door Phonebook behoort het overtypen van visitekaartjes tot het verleden.

De moderne Telefoongids

Phonebook is de moderne variant van De Telefoongids, die precies een jaar geleden voor het laatst is uitgegeven. Medeoprichter Arjan Soer: “De Telefoongids is in de huidige tijd met mobiele nummers een volledig achterhaald product, maar vroeger was het een geweldig gestructureerde en handige database. Iedereen had invloed op zijn of haar eigen gegevens, waardoor het betrouwbaar was”, aldus Soer. Op deze basis heeft Phonebook voortgebouwd en een moderne variant gemaakt. Soer: “Privacy is tegenwoordig heel toevallig. Bij ons zorgt de gebruiker er zelf voor dat de gegevens kloppen. Onze gebruikers moeten elkaar eerst toestemming geven om toegang te kunnen krijgen tot elkaars gegevens”.

Doorontwikkeling

Oprichter Willem Klaassen is blij met de investering: “Deze investering maakt het mogelijk om Phonebook te kunnen doorontwikkelen. Zo zijn wij op dit moment bezig met de mogelijkheid om bedrijven op te kunnen nemen in onze database. Die contactgegevens zullen na verificatie wel altijd beschikbaar zijn in onze applicatie. We willen het vinden van gegevens van bedrijven weer simpel maken, zonder ingewikkelde algoritmes en ‘slimme maniertjes’ om boven aan een zoekopdracht te komen”.

Bron: Emerce