TNF Mobile zorgt wereldwijd voor mobiele data

Met een scherpe focus wil TNF een belangrijke positie verwerven op het vlak van mobiele data. De mvno levert wereldwijd mobiele communicatie aan zakelijke klanten en heeft de beschikking over ruim 700 netwerken in 198 landen.

Het gebruik van mobiele data stijgt jaarlijks explosief. Als mobiele virtuele netwerk operator (mvno) speelt TNF Mobile daarop in door wereldwijd mobiele datacommunicatie aan te bieden. “Omdat we mvno zijn, kunnen we snel inspelen op vragen uit de markt”, legt Bas de Lange uit. “Heeft een event dit weekend grootschalig mobiel internet nodig? Geen probleem, we leveren het desgewenst met gestapelde 4G-simkaarten.”

Specialist

Ruim een jaar geleden ging het bedrijf van start. Waar de meeste telecombedrijven alleen hoge datavolumes aanbieden, maakte TNF Mobile een andere keuze. “We willen als specialist de complete markt bedienen, dus leveren we ook lage en middenvolumes”, vertelt Tim van Roemburg. “Er zijn wel enkele segmenten geselecteerd waar we groot in willen worden: maritiem, surveillance, evenementen, broadcast en IoT/m2m.”

De telecomspecialist kan internationaal mobiele verbindingen leveren dankzij overeenkomsten met netwerken in Azië, Midden-Amerika, Australië en Europa. Verkoop van de diensten gaat in de meeste gevallen via partners. “We zijn altijd complementair aan wat een partner al doet”, zegt Van Roemburg. “Als de partner hardware levert, zorgen wij voor de mobiele connectiviteit. Maar we kunnen ook hardware leveren. We willen graag lean en mean blijven; dat kan alleen als partners het contact met eindklanten onderhouden. Ook hebben we enkele agentschappen op stapel staan in Europa en Azië. Daar zullen we dus onder eigen vlag opereren.”

Totaaloplossingen

Welke bedrijven nemen diensten af bij TNF Mobile? “Er zijn talloze voorbeelden”, reageert De Lange. “Denk aan installatiebedrijven die cv-ketels slim willen maken waarvoor een dataverbinding nodig is. Maar ook bedrijven die een tracker voor huisdieren op de markt brengen.Er zijn transporteurs die moeten aantonen dat een zending is vervoerd bij een bepaalde temperatuur. Als daarvan is afgeweken wordt er niet betaald.

Bas de Lange

Dat soort systemen kunnen we leveren. Ook toegangscontrole is een belangrijk onderwerp. Denk aan het verlenen van toegang tot gebouwen, machines en zelfs fietsen.” Om zowel partners als eindklanten te helpen het maximale te halen uit mobiele data heeft TNF Mobile diverse tools ontwikkeld. “We hebben een back-end waarin bedrijven pakketten kunnen aanmelden of alerts kunnen aanmaken”, zegt Van Roemburg. “Partners kunnen in ons systeem nieuwe resellers aanmaken. Het is zelfs mogelijk om onze software in een whitelabel-oplossing te leveren.”

Broadcast

Het bedrijf is nog relatief kort actief, maar toch heeft TNF Mobile al een flink aantal klanten opgetekend. “We leveren onder meer mobiele communicatie aan cruiseschepen. Ook de offshore-sector is belangrijk. Onze oplossing waarmee schepen dertig à veertig kilometer uit de kust 4G hebben is populair. Dat werkt met speciale simkaarten en een versterker. Die oplossing bespaart de maritieme sector veel geld, want schepen hoeven minder snel terug te vallen op de trage en dure satelliet. Ook leveren we geregeld aan grote festivals. Die hebben dan een weekend behoefte aan dataverbindingen voor bezoekers.”

Verder is de sportwereld belangrijk, met name Formule 1. De Lange: “Die organisatie reist de hele wereld over. Onze simkaarten zijn aantrekkelijk omdat ze wereldwijd met meerdere netwerken communiceren. Er is dus altijd een goede verbinding. Bedenk: in Nederland zijn we gewend aan goede netwerken, maar zelfs in Duitsland of Frankrijk is het handig als de simkaart met meerdere netwerken overweg kan om een stabiele verbinding te garanderen.”

eSim’s

Tim van Roemburg

“Tv-stations en broadcastverhuurbedrijven behoren ook tot onze klantenkring”, vult Van Roemburg aan. “Onze priority-simkaarten zorgen voor verbinding, zelfs als een mast volloopt door grote drukte. Dat is ook handig voor evenementen zoals Pinkpop waar iedereen rond vijf uur met elkaar gaat appen over het eten. De organisatie mag daar geen last van hebben. Met speciale simkaarten kunnen ze een verder gelegen mast bereiken om een stabiele verbinding te behouden.”

‘Het is zelfs mogelijk om onze software in een whitelabel-oplossing te leveren’

Naast de bekende plastic simkaart levert TNF Mobile ook de eSim. Hierbij worden operatorgegevens in de hardware zelf geprogrammeerd. “Het is puur een stukje software op het apparaat. Het grote voordeel is dat je na verloop van tijd een andere operator erin kunt programmeren”, vertelt Van Roemburg. “Veel bedrijven zien dit als een nieuwe dienst en vragen daar een hoge prijs voor. Wij kiezen daar niet voor. We willen geen blokkade opwerpen en houden de prijs gelijk aan wat we rekenen voor reguliere m2m-oplossingen. Natuurlijk kunnen we ook nog steeds gewone simkaarten leveren. En verder hebben we de hybride kaart. Dat is een moderne variant op de simkaart waarop je nieuwe operators kunt downloaden.”

Duizenden apparaten

Het grote voordeel van de eSim (en hybride sim) is dat het een stuk makkelijker is om van operator te switchen. “Als je duizenden apparaten in gebruik hebt”, zegt De Lange, “dan is het veel werk om ze allemaal van een nieuwe simkaart te voorzien. Met een eSim kun je in één keer de gegevens op alle devices vervangen. Er zijn nog meer voordelen: de eSim is minder gevoelig voor hoge of lage temperaturen en voor trillingen. In de transportsector is dat heel belangrijk.

Groei

Door in te spelen op dit soort nieuwe ontwikkelen verwacht TNF Mobile komende jaren fors te groeien. “Op het gebied van connectiviteit maar ook met het leveren de total solutions in onze specifieke markten”, besluit Van Roemburg.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 3]

Lees het artikel hier in PDF