Omzet refurbished iPhones stijgt na invoering keurmerk

Retailers met het Keurmerk Refurbished voor smartphones melden een aanzienlijke omzetstijging. Daarmee voorziet het Keurmerk in een behoefte, denkt Techniek Nederland. Het keurmerk is vorige maand geïntroduceerd door Techniek Nederland en drie aanbieders van refurbishing diensten.

Sinds de introductie van het keurmerk is de omzet in refurbished iPhones bij de drie bedrijven met gemiddeld 22 procent gestegen, aldus het persbericht van Techniek Nederland.

De initiatiefnemers willen met het keurmerk zijn Forza Refurbished, Renewd en Leapp. De bedrijven willen de aankoopdrempel voor refurbished smartphones verlagen.

Een smartphone met het Keurmerk Refurbished heeft een inspectie gehad op meer dan vijftig punten. Onder meer de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd. De garantie kan verder gaan dan die op nieuwe toestellen. Bij een iPhone met Keurmerk Refurbished krijgen klanten standaard 24 maanden garantie, óók op de batterij en accessoires.

Vertrouwen

Die opzet lijkt dus te slagen, denkt ook directeur Jan-Willem van Dijk van Forza Refurbished. “We waren ervan overtuigd dat het Keurmerk effect zou hebben, maar deze omzetstijging overtreft onze verwachtingen.”

“Vertrouwen is alles”, zegt directeur Bram Wingens van Renewd. “Onderzoek van Big Spark liet eind vorig jaar al zien dat een keurmerk veel mensen zou helpen om de stap naar een refurbished smartphone te zetten. De praktijk bevestigt dat nu.”

Duurzaamheid

Volgens directeur Rogier van Camp van Leapp kiezen klanten vooral voor refurbished om geld te besparen en uit het oogpunt van duurzaamheid. “Met de aanschaf bespaar je energie en schaarse materialen”, zegt Van Camp. “Bovendien zorgt één refurbished iPhone voor 27 kilo minder CO2-uitstoot.”

Bron: Techniek Nederland