Smart Profile: ‘Microsoft grootste leverancier software uit cloud’

Software uit de cloud groeit bij Nederlandse organisaties. In een rapportage schrijft Smart Profile dat 68 procent van de Nederlandse organisaties één of meerdere software-oplossingen uit de cloud gebruikt.

Volgens het onderzoek wordt cloud-software van Microsoft door 39,7 procent van de respondenten gebruikt en dat daarmee volgens Smart Profile de grootste leverancier in die segment is.

In 2016 had nog 52 procent van de organisaties een of meerdere cloud-oplossingen in huis. Smart Profile heeft 7.800 organisaties met meer dan 50 medewerkers ondervraagd over de cloud-markt. Bij multinationals en de overheid zijn cloud-toepassingen het populairst.

Van gebruikte SaaS-oplossingen wordt het grootste deel gebruikt voor kantoorautomatisering (24,7 procent) gevolgd door HR-oplossingen (18,8 procent). Microsoft is met 39,7 procent, onder de respondenten de grootste leverancier van software uit de cloud. Het gaat hierbij vooral om Office365, SharePoint en Exchange. De plekken twee tot en met vijf worden ingenomen door AFAS (10,2 procent), RAET (8,1 procent), Salesforce (5,9 procent) en Schoolmaster (5,1 procent).

Datacenters

De groeiende populariteit van de cloud uit zich ook in de toenemende vraag van cloud-capaciteit in datacenters die in een jaar bijna is verdubbeld. In alle branches is een forse toename te zien van cloud-capaciteit die als IaaS of PaaS worden afgenomen. De grootste leverancier van public cloud in het datacenter is Microsoft; 79,5 procent van de organisaties die cloud-capaciteit gebruikt, geeft aan Microsoft Azure te gebruiken. Amazon volgt met 21,7 procent.

Bron: Smart Profile