Netwerk T-Mobile als beste getest in P3 connect Mobile Benchmark

T-Mobile is voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot het ‘best geteste’ Nederlandse mobiele netwerk in de nieuwste P3 connect Mobile Benchmark. KPN staat op de tweede plaats, gevolgd door Vodafone. Dit meldt het internationale onderzoek P3 dat gespecialiseerd is in het testen van mobiele netwerken.

De drie Nederlandse mobiele netwerken hebben een hoog prestatieniveau met ‘uitstekende’ resultaten behaald, aldus P3. De netwerken hebben bijzonder hoge prestatieniveau in een internationale vergelijking.

P3 en het internationale testmagazine op het gebied van consumententelecom connect doen jaarlijks een serie tests van mobiele netwerken. Ook in Nederland worden deze uitgevoerd. Het gaat om rijtests, looptests en crowdsourcing-metingen. In Nederland zijn de drie mobiele netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone getest in 21 grote steden, 31 kleinere steden en 3.730 kilometer weg. Ook zijn looptesten en tests in treinen uitgevoerd.

Hoogste wereldwijd

T-Mobile eindigt op de eerste plaats in alle geteste disciplines en heeft bovendien opnieuw de hoogst gemeten score wereldwijd behaald. Met een score van 977 staat T-Mobile duidelijk op kop in alle geteste disciplines – ook in de nieuw geïntroduceerde crowdsourcing. De provider behaalt zelfs voor de tweede keer op rij de hoogste score in de P3 connect Mobile Benchmark. “We zie indrukwekkende resultaten in Nederland. De score van T-Mobile is de hoogste die we wereldwijd hebben gemeten. Nederlands klanten worden dan ook bediend door uitstekende netwerkproviders”, aldus Hakan Ekmen, CEO van P3 communications.

Nek-aan-nek

KPN en Vodafone volgen op enige afstand van de winnaar. Hun scores lagen slechts twee punten uit elkaar en daarmee is hun prestatieniveau volgens P3 praktisch gelijk aan elkaar. KPN behaalde de tweede plaats met 961 punten en vertoonde de grootste scorestijging in vergelijking met vorig jaar. KPN scoorde net iets beter in de categorieën spraak en crowdsourcing dan Vodafone.

Met een score van 959 komt Vodafone op de derde plaats wat volgens P3 ook een hoog prestatieniveau is. Vodafone scoorde iets beter dan KPN in de categorie data en laat is met name sterk in uitgevoerde looptests in de grotere steden. Een toename van de degradaties tijdens de zomer van 2018 kost deze provider enkele punten in de publieksscore.

Looptests

Sinds vorig jaar zijn looptests in de trein onderdeel van de uitgevoerde tests in Nederland. Op dat punt scoren alle drie de Nederlandse providers iets lager dan vorig jaar. Dit is mogelijk verklaarbaar doordat dit jaar andere testroutes zijn gekozen en/of meer reizigers voor extra druk op de netwerken zorgden. Het kan ook liggen aan de soorten treinen die dit jaar zijn gebruikt, aangezien de nieuwere treinen het signaal sterk verzwakken. P3 vindt dat de drie providers toch nog steeds goede resultaten behalen gezien de uitdagende omgeving die treinwagons vormen. KPN eindigt met een lichte voorsprong in deze categorie. De scores van T-Mobile en Vodafone liggen praktisch op hetzelfde niveau. De prestaties in Nederlandse treinen zijn duidelijk hoger dan die in andere Europese landen, zoals Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

Bron: P3