Voiceworks activeert AML op oproepen naar 112

Voiceworks heeft Advanced Mobile Location (AML) in maart geactiveerd op zijn netwerk, meldt de operator. AML verbetert de locatiebepaling bij spoedeisende oproepen naar 112.

Met AML zijn de brandweer, politie en ambulance in staat om de locatiegegevens precies te bepalen en kunnen zo sneller ter plaatse. Dit is een aanzienlijke verbetering van de methode via gsm-masten die tot nu toe is gebruikt. De dienst wordt de komende twee jaar verplicht voor alle netwerkproviders. Voiceworks geeft nu dus al gehoor aan de oproep van het ministerie van Justitie en Veiligheid om de techniek beschikbaar te stellen.

Logisch

CEO Terry Aurik van Voiceworks vindt het logisch dat de operator AML snel uitrolt. “Als het zo eenvoudig is om de risico’s te verkleinen en de kansen op het redden van levens te vergroten, dan hoeven we niet twee keer na te denken om AML direct via ons netwerk beschikbaar te stellen”, aldus Aurik.

AML

AML maakt gebruik van Wifi en GPS in de mobiele telefoon om de locatie te bepalen. De techniek werkt vanzelf als er met een mobiele telefoon naar 112 wordt gebeld. De smartphone stuurt ter plaatse een SMS naar de 112-alarmcentrale met de exacte locatiegegevens. Zodra het gesprek is beëindigd, schakelt de techniek zichzelf ook weer direct uit. AML is beschikbaar voor Android telefoons vanaf versie 4.0 en zal in de loop van dit jaar ook werken op iPhones.

Bron: Voiceworks