Techniek Nederland wil afschaffing thuiskopieheffing op refurbished mobieltjes

Brancheorganisatie Techniek Nederland wil bij monde van voorzitter Doekle Terpstra dat de politiek een einde maakt aan de thuiskopieheffing op refurbished producten. Terpstra zei dat tijdens de lancering van het keurmerk voor refurbished iPhone dat vandaag is uitgereikt aan Leapp, Forza en Renewd. Techniek Nederland heeft een centrale rol gespeeld bij de totstandkoming van dit keurmerk.

Terpstra was zo eerlijk om te zeggen dat hij niet wist dat de thuiskopieheffing ook wordt geheven op refurbished apparatuur. “In zekere zin is dat niet eerlijk voor consumenten omdat ze de heffing feitelijk twee keer betalen”, zei Terpstra. “De politiek en het ministerie zouden sterk moeten overwegen om dit af te schaffen. Bovendien geeft afschaffing een impuls aan het kopen van refurbished producten en stimuleert het hergebruik. Daar profiteert niet alleen de sector van, maar ook consumenten en Nederland in het geheel.”

Keurmerk

Deelnemers aan keurmerk mobiel telefoons: v.l.n.r. Leapp, Techniek Nederland, Renewd, Forza en Doekle Terpstra

Terpstra overhandigde vandaag het keurmerk Quality Certified Refurbished Devices aan Leapp, Forza en Renewd. Deze resellers van refurbished telefoons hebben een jaar samengewerkt met Techniek Nederland aan het opzetten van dit keurmerk, dat in de volksmond waarschijnlijk Keurmerk mobiele telefoon zal gaan heten. De Engelstalige benaming heeft te maken met de internationale ambities van Techniek Nederland en de bedrijven. Tüv en EDR Credit Services (onderdeel van DAS) zijn betrokken geweest bij het invullen van het keurmerk en blijven aan de zijlijn als keuringsorganisaties op het moment dat nieuwe bedrijven zich aanmelden.

Overigens zal het aantal nieuwe aanvragen, ook volgens de betrokken bedrijven, waarschijnlijk niet storm lopen omdat de huidige drie deelnemers naar eigen zeggen als zo’n 70 procent van de markt in handen hebben. Als er twee aanbieders bij komen, vertegenwoordigt het keurmerk volgens de deelnemers al tegen de 98 procent van de markt.

Keuring

Hoofddoel is om het kaf van het koren te scheiden in de markt van refurbished mobiele producten. Er zijn volgens de drie bedrijven die nu het keurmerk hebben, nogal wat bedrijfjes van dubieus allooi die mobiele telefoons refurbishen en verkopen. Deze situatie is slecht voor het imago en daar willen ze nu dus van af.

Op hoofdlijnen vallen technische werkzaamheden, financiële stabiliteit en klantgerichtheid van de deelnemende bedrijven getoetst. Het gaat volgens Tüv bij het proces van de cerificering niet alleen kwaliteit maar ook conformiteit. Ofwel dat de processen van de bedrijven volgens de afgesproken regels verlopen. Er zijn vier elementen: prequalification van inkoop (hoe kopen de bedrijven de toestellen in?), procescontrole (wat gebeurt er met de refurbished telefoon?), houdt het bedrijf zich aan de harde lijst van circa 50 punten moeten worden gecheckt tijdens refurbishing proces en klantgerichtheid (hoe gaat het bedrijf om met klachten en retouren?) Feitelijk betekent dit dat de technische controle kunnen gelden voor alle merken mobiele telefoons. Nu is gekozen voor een keurmerk op Apple iPhones omdat deze toestellen veel meer restwaarde hebben en dus aantrekkelijker zijn om te refurbishen.

Centrale rol

Daarnaast zijn er de elementen van de financiële kredietwaardigheid waar EDR Credit Services dus naar kijkt. De faillissementen van een aantal refurbishing bedrijven, zoals Swoop, heeft afgelopen jaar laten zien dat dit een belangrijk is. Ook als het gaat om klantvertrouwen in deze markt. En daar gaat het vooral om bij de huidige deelnemers aan dit keurmerk. Het marktaandeel refurbished mobiele telefoons is nu nog microscopisch klein en die taart moet groeien. Om financiële redenen maar ook uit het oogpunt van duurzaamheid. Daar speelt het keurmerk volgens Techniek Nederland en de gecertificeerde bedrijven een centrale rol in.


De redactie van ChannelConnect bereidt een uitgebreid achtergrondartikel voor over refurbished mobiele telefoons voor publicatie in het Telecom & VoIP Dossier 2019 in april. Eerder heeft de redactie een ronde tafeldiscussie opgezet over het onderwerp refurbishing in de telecomsector, lees het artikel hier. Een deel van de vandaag gecertificeerde bedrijven was daar ook aanwezig.