ACM beboet KPN voor toeslagen op gespreksafgifte

De Autoriteit Consument & Markt legt KPN een zogenaamde last onder dwangsom op à 100.000 euro per dag met een maximum van een miljoen euro voor onterechte toeslagen op de tarieven voor het doorzetten van gesprekken van andere aanbieders. Die telecomaanbieders betalen volgens de ACM te veel aan KPN, meldt de toezichthouder in een persbericht.

Een last onder dwangsom is een van de middelen die de ACM kan inzetten als een aanbieder zich niet aan de regels houdt. Bestuurslid Henk Don van de ACM: “We kiezen nu voor dit middel omdat we willen dat KPN zijn gedrag aanpast en de betrokken telecomaanbieders niet langer benadeelt. Daar hebben consumenten indirect ook voordeel van.”

Maximumtarieven

KPN berekent een aantal andere telecomaanbieders een toeslag voor gespreksafgifte; het doorzetten van gesprekken van die aanbieder naar een eindgebruiker van KPN. De ACM ziet toe op maximumtarieven voor zowel vaste als mobiele gespreksafgifte. KPN is volgens de ACM van mening dat het gerechtigd was om een toeslag in rekening te brengen bovenop dit maximumtarief. Maar de ACM oordeelt dat KPN zich moet houden aan het maximumtarief en wordt KPN nu dus gedwongen om de juiste tarieven te rekenen. De uitspraak geldt voor de toekomst en met terugwerkende kracht vanaf 12 juli 2017.

Regels

De ACM publiceerde het Marktanalysebesluit vaste en mobiele gespreksafgifte in 2017. Daarin zijn onder andere de maximumtarieven vastgesteld die telecomaanbieders elkaar in rekening mogen brengen voor het doorzetten van gesprekken naar elkaars gebruikers. De aanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt een vergoeding voor het gebruik van zijn netwerk aan de aanbieder van de bellende kant. Dit is het gespreksafgiftetarief. De beller kan niet kiezen door welke aanbieder zijn gesprek wordt afgewikkeld en dus heeft iedere aanbieder van deze dienst feitelijk een soort ‘monopolie’ op zijn eigen netwerk. Zonder regulering kunnen de tarieven voor gespreksafgifte daardoor te hoog worden en daarom hanteert de ACM maximumtarieven voor zowel vaste als mobiele aanbieders.

Bron: ACM