Online verkopen detailhandel stijgen minder hard

De internetverkopen van detailhandelaren stijgen wat minder hard dan voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Sinds 2014 is het verschil met de omzet een jaar eerder niet meer kleiner geweest dan in het vierde kwartaal van 2018 (16,0 procent).

Vooral bij de pure internetverkopers was het verschil in omzet kleiner (9,9 procent). Pure internetverkopers hebben het verkopen via internet niet als nevenactiviteit, in tegenstelling tot multichannelers. De omzet van de multichannelers lag 26,1 procent hoger in het vierde kwartaal van 2018.

Minder vertrouwen

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 zijn ondernemers in de detailhandel positief, maar het ondernemersvertrouwen is met 4,9 lager dan een kwartaal eerder. Daarmee is het ondernemersvertrouwen nog iets hoger dan het langjarig gemiddelde (3,8, berekend vanaf eind 2008). De vertrouwensindicator staat lager dan gemiddeld in het niet-financieel bedrijfsleven (10,6). Ondernemers in de detailhandel zijn voornamelijk minder positief over het economische klimaat dan een kwartaal eerder.

Totale omzet

In het vierde kwartaal van 2018 was de omzet van de detailhandel was 3,2 procent hoger dan een jaar eerder. Het verkoopvolume was ook hoger, maar het verschil met een jaar eerder was kleiner dan bij de kwartaalcijfers van de voorgaande twee jaar.

Bron: CBS