Vertiv: ’90 procent operators vreest hogere energiekosten door 5G’

Operators zijn enthousiast over mogelijkheden van nieuwe 5G-diensten, maar schattingen wijzen uit dat energieverbruik met wel 170 procent kan stijgen in 2026. Liefst 90 procent van de ondervraagde operators verwacht dat 5G zal leiden tot hogere energiekosten.

Dit heeft Vertiv bekend op basis van de resultaten van een onderzoek dat het bedrijf heeft laten uitvoeren door 451 Research. Het onderzoek is een uitgebreide studie over 5G-diensten en laat het nodige optimisme zien over deze diensten. Het merendeel van de deelnemende telecomoperators gelooft dat het 5G-tijdperk in 2021 pas echt van start gaat. 88 procent van de respondenten plant de inzet van 5G in de periode 2021-2022.

Stijging energiekosten in mobiele netwerken door 5G

Voor het onderzoek ondervroegen Vertiv en 451 Research meer dan honderd wereldwijde telecomoperators over de kansen en potentiële obstakels van de inzet van 5G-services en de impact op de adoptie van edge computing.

Tegelijkertijd gelooft meer dan 90 procent dat 5G zal leiden tot hogere energiekosten en dus zijn operators volgens Vertiv geïnteresseerd in technologie en diensten die de efficiency verbeteren. Dat is in lijn met interne analyses van Vertiv, die aangeven dat de stap naar 5G het totale energieverbruik met wel 150 tot 170 procent kan laten toenemen. De grootste toename vindt plaats in macro-, node- en netwerkdatacentergebieden.

Bron: Vertiv