Den Haag in 2020 als eerste stad volledig op 5G

Den Haag wil volgend jaar als eerste stad in Nederland volledige 5G-dekking aanbieden. Dit melden mobiele operator T-Mobile en de gemeente Den Haag. T-Mobile start dit jaar al met de uitrol van 5G in de hofstad.

Met de uitrol van 5G wil wethouder Kenniseconomie Saskia Bruines de Haagse ambities om een Smart City te worden verder gestand doen. Met CEO Søren Abildgaard van T-Mobile heeft ze in dat licht de gezamenlijke ambities gepresenteerd. Door Den Haag te voorzien van goede connectiviteit kan de gemeente naar eigen zeggen verder innoveren op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de openbare ruimte. In een Smart City worden nieuwe, digitale toepassingen ingezet om overheid en burgers te ondersteunen. De introductie van 5G speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Smart Cities.

Soren Abildgaard (CEO T-Mobile), Saskia Bruines (wethouder Den Haag)

Pilots

Vooruitlopend op de uitrol van 5G gaan T-Mobile en de gemeente samenwerken in diverse 5G-pilots in de stad. T-Mobile levert de connectiviteit voor dit grootschalige 5G-experiment en in 2020 is 5G in Den Haag werkelijkheid. Door het landelijke en internationale karakter van 5G zijn ook het Rijk en de VNG betrokken bij deze pilots. Samen met de gemeente gaat T-Mobile bij monde van Abildgaard op zoek naar partners binnen en buiten de stad om 5G-toepassingen uit te proberen. “Samen onderzoeken we hoe we inwoners, studenten en bedrijven zo goed mogelijk toegang kunnen geven tot 5G en hoe we innovatie in Den Haag kunnen stimuleren. In deze eerste fase werken we met name aan 5G-toepassingen op het gebied van logistiek en industrie. Dit zijn bijvoorbeeld toepassingen die de bereikbaarheid van de stad verbeteren door het bieden van zeer lokale verkeers- en parkeerinformatie, op basis van een snelle en betrouwbare 5G-connectie.”

5G Field Lab in Den Haag

Een eerste belangrijke stap binnen het project is het opzetten van een nieuw 5G Field Lab. In dit lab krijgen scholen en bedrijven de mogelijkheid te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Om de toepassingen daadwerkelijk werkbaar te maken op 5G stelt T-Mobile op locatie 5G connectiviteit en ondersteuning door experts beschikbaar. Ook worden regelmatig 5G-evenementen georganiseerd door T-Mobile’s Future Lab. Geïnteresseerden krijgen hier hulp en ondersteuning bij de ontwikkeling van eigen toepassingen en het testen van conceptontwerpen.

Bron: T-Mobile