Telecomsector weer lekker opgeschud

Overzicht van fusies, overnames en samenwerkingen in 2018

De telecomsector is al jaren het toneel van veel en grote overnames, fusies, partnerships en andere vormen van samenwerking. Ook in 2018 hebben we diverse noemenswaardige verschuivingen gezien.

 

 

Voiceworks

Van de belangrijke nieuwsmomenten voor de telecomsector in 2018 speelde Within Reach deze zomer een hoofdrol. Het moederbedrijf van Voiceworks had al Xenosite overgenomen, Summa Networks en Summa opgericht en kondigde aan de krachten te bundelen met de Duitse UC-specialist Swyx Solutions. Within Reach had eerder dit jaar ook al een meerderheidsbelang genomen in full service ICT-provider i4IP uit Almere dat na de overname zelfstandig blijft opereren onder het eigen label. En in april had Within Reach ook nog eens Intercity Nederland overgenomen. Dit bedrijf is aanbieder van mobiele, UC- en IT-diensten voor het mkb. De uitgebreide holding Within Reach streeft ernaar Europees markleider te worden op het gebied van UCaaS-diensten. In november werd bekend dat de directieleden Stijn Nijhuis en Koen van Geffen van Voiceworks overstappen naar de Within Reach en dat Terry Aurik tot CEO van Voiceworks is benoemd.

dean one

Ook bij dean one was nieuws. De zakelijke telecom- en ICT-dienstverlener maakte op 1 oktober bekend dat DX Groep, waartoe dean one ook behoort, is overgenomen door de Britse branchegenoot Gamma Communications. Gamma is volgens Frank Caris in ChannelConnect ‘geen kleine jongen’ en is daar met een marktaandeel van 27 procent zelfs groter dan BT. De overname van dean one markeert de oprichting van de Europese tak van Gamma en de start van de verdere Europese uitrol van diensten. Dat het bedrijf op overnamepad is, bevestigt Caris maar hij noemt in het gesprek met ChannelConnect helaas geen namen.

T-Mobile en Tele2

Nog wat operatornieuws: T-Mobile koopt Tele2 Nederland. De operators zelf benoemen het anders en maken in de laatste weken van 2017 bekend dat Tele2 Group en Deutsche Telekom het voornemen hebben om hun Nederlandse dochterbedrijven Tele2 Netherlands en T-Mobile Netherlands ‘in één onderneming samen te brengen’. Doel is gezamenlijk een sterkere provider op te bouwen. De Europese Commissie neemt veel tijd voor een onderzoek naar de fusie en beloofde op 30 november met een finale uitspraak gekomen (helaas na de deadline van dit nummer van ChannelConnect).

‘Gebrek aan schaal van Tele2 is geen duurzame positie’

De beslissing is volgens analisten lastig omdat het aantal mobiele operators in Nederland dan daalt van vier naar drie. De EC is bezorgd dat de fusie zal leiden tot hogere tarieven en minder keuzevrijheid. In eerdere gevallen handelde de EC vaak beschermend. Ondertussen zegt CEO Anders Nilsson van Tele2 medio oktober dat de Nederlandse tak van Tele2 niet levensvatbaar is omdat het bedrijf alleen een mobiele propositie heeft en niet kan concurreren met grotere spelers die wel een ‘geconvergeerde’ vaste en mobiele diensten hebben. “Dat gebrek aan schaal is geen duurzame positie”, aldus de CEO.

Motto en Destiny

In het voorjaar maakten Kay Reijnen en Robbert Heemskerk van Motto Communications bekend dat het bedrijf was verkocht aan het Belgische bedrijf Destiny dat ongeveer twee keer zo groot is. De overname past volgens Reijnen, in een gesprek met ChannelConnect, in de gezamenlijke ambitie van de bedrijven om te groeien naar een vooraanstaande Europese aanbieder van cloudcommunicatie. Motto biedt diensten op het zelf ontwikkelde clouddistributieplatform FLUX. Destiny verkoopt zowel direct als indirect en Motto levert enkel via resellers.

‘Within Reach wil Europees markleider worden in UCaaS’

Startready en KPN

Een ‘overname’ die bij klanten misschien een beetje pijn doet, is de verkoop van alle aandelen van het eigenwijze Startready aan KPN. De specialist in Skype for Business is al bijna vijf jaar deels eigendom van de nationale operator die nu verder wil groeien in de cloud- en UC-markt. Voor mede-eigenaar en CEO Lucas Wensing is het prettig. “Het succes van de strategische samenwerking tot nu toe geeft ons het vertrouwen dat we klanten samen met KPN nog beter voorzien van hybride UC-diensten die aansluiten op ontwikkelingen van Microsoft. De vraag naar dat dienstenaanbod groeit alleen maar”, aldus Wensing in ChannelConnect.

Telador en EMS Distribution

Dan heeft Telador dit voorjaar EMS Distribution overgenomen. Eerstgenoemde had vorig jaar al Voipro geacquireerd en beide overnames zijn volgens directeur Filip de Jonge van Telador zeer goed ontvangen in de markt. De wholesale telecomprovider is opgericht in 2013 en bedient nu al meer dan 30.000 aansluitingen via circa 200 partners. De overnames van Voipro en EMS passen weliswaar in de groeistrategie maar Telador wil volgens De Jonge ook autonoom groeien. “We bieden een uiterst stabiel platform met een moderne hosted-VoIP-centrale boordevol functionaliteiten waarmee partners eenvoudig nieuwe diensten kunnen uitrollen. Daar is voor hen geld mee te verdienen.”

‘Kleinere’ overnames onder operators

Jaarlijks zijn er altijd veel ‘kleine’ lokale verschuivingen en samenwerkingen die vooral impact hebben op het mkb. Om er een paar te noemen: Oaktree Group heeft deze zomer ICT-bedrijf Apply aan het portfolio toegevoegd. Het Utrechtse bedrijf heeft veel ervaring met het implementeren en beheren van complexe, geïntegreerde communicatienetwerken. Glasvezel- en internetspecialist IP Visie heeft Signiom eerder dit jaar overgenomen. Met de overname breidt IP Visie zijn activiteiten uit op het gebied van snel internet over glasvezel. Ook werd bekend dat CloudContact per 1 september alle Avaya-activiteiten van HIG Building Solutions heeft overgenomen. Belcentrale heeft de dienstverlening en klanten van de Nederlandse VoIP-aanbieder Radik per 1 juli overgenomen. Zetacom maakte de overname bekend van BproCare, een specialist in zorgcommunicatie. BproCare behoudt de eigen naam en blijft zelf zorgoplossingen produceren en verkopen. Eerder nam Zetacom al Creaforti over, specialist in mobiel werken en (mobiele) telefonie. Cloudoe neemt de VoIP-activiteiten over van OrcaGroup. Cloudoe is een zelfstandig telecomoperator en versnelt met de overeenkomst de ambitie om in de top van de Nederlandse telecomoperators te komen. Retail Synergie is overgenomen door het moederbedrijf van Telecombinatie, Yorus en Utility Provider dat hierdoor met ruim 600 partners één van de grootste multichannelplatforms is in Nederland.

Mitel

Dan zijn er de vendors en leveranciers. Mitel is overgenomen door een investeerdersgroep onder leiding van Searchlight Capital Partners. Mitel heeft volgens de investeerders de flexibiliteit om zijn strategie naar de cloud te versnellen. CEO Richard McBee plaatste de overname van Mitel wellicht het meest treffend in de trend van de telecomsector. “Klanten zien steeds meer af van grote aankopen in telecomapparatuur en dus is voor Mitel de tijd rijp om nieuwe kansen te zoeken. Ons on-premisportfolio genereert wel veel cash en is een belangrijke inkomstenbron. Maar het is een teruglopende business”, aldus McBee. Medeoprichter en bestuursvoorzitter Sir Terry Matthews van Mitel: “De overname bevestigt de enorme waarde en het marktleiderschap van Mitel.”

Plantronics en Polycom

In de endpoints kwam het grote nieuws van Plantronics dat de overname van Polycom verrichtte. Door de overname kan Plantronics zijn visie, naar eigen zeggen, versnellen en uitbreiden en is het Amerikaanse bedrijf in staat om het ‘breedste portfolio van eindpunten voor UC&C’ te leveren. Plantronics biedt nu intelligente oplossingen voor headsets, software, bureautelefoons, audio- en videoconferenties en clouddiensten.

‘On-premise portfolio Mitel genereert wel cash maar is teruglopende business’

Cisco en Broadsoft

En last but not least was er nog een grote en ingrijpende acquisitie in de categorie vendors; Broadsoft is dit jaar dan toch definitief overgenomen door Cisco. De gesprekken duurden erg lang maar in februari van dit jaar werd het nieuws definitief bekend. Cisco wil zich minder afhankelijk maken hardware en richten op telecomsoftware en -diensten. Broadsoft heeft een volledig cloudgebaseerde UC&C-portofolio met een aanzienlijk marktaandeel in het mkb. De combinatie van de collaborationoplossingen van Broadsoft met Cisco Spark zorgt, naast Slack en Microsoft Teams, voor een interessant en concurrerend aanbod.