Europese Commissie akkoord met fusie T-Mobile en Tele2

De Europese Commissie heeft de fusie tussen T-Mobile en Tele2 in Nederland vandaag onvoorwaardelijk goedgekeurd, melden T-Mobile en Tele2. Met de fusie is de weg vrij voor een grote speler op de mobiele en vaste telecommarkt voor consumenten en bedrijven.

Goedkeuring voor de fusie door de EU heeft even op zich laten wachten en er was meerdere keren uitstel. De Commissie overwoog dat een nieuwe grote speler mogelijk te dominant zou worden voor de Nederlandse mobiele markt en dat het aantal mobiele operators dan afneemt van vier naar drie aanbieders. De bekendmaking voor de overname is een klein jaar geleden bekend gemaakt.

De gefuseerde organisatie zal de Nederlandse telecommarkt volgens beide operators ‘verder opschudden’. Ook willen ze de huidige dominante spelers KPN en VodafoneZiggo blijven uitdagen. Volgens het persbericht van T-Mobile ontstaat zo ‘meer concurrentie’ en dat is ‘voordelig voor klanten’.

CEO Soren Albildgaard van T-Mobile Nederland

Beloftes T-Mobile

CEO Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland is vanzelfsprekend blij met de beslissing van de Europese Commissie omdat dit volgens hem de beste uitkomst is voor Nederlandse consumenten en het bedrijfsleven. “Het is fantastisch dat de EC de specifieke kenmerken van deze fusie heeft erkend en ons daarom onvoorwaardelijke goedkeuring heeft gegeven om samen verder te mogen”, aldus Abildgaard. “We kunnen nu onze gemaakte beloftes waarmaken op het gebied van een versnelde introductie van 5G en zorgen dat glasvezel beschikbaar komt.”

Vijf beloftes

CCO Business Léon Toet bij T-Mobile Nederland gaf dinsdagavond direct na de bekendmaking van het nieuws een snelle telefonische eerste reactie aan ChannelConnect. “Natuurlijk ben ik bijzonder blij met dit bericht. Dit is gewoon goed voor consumenten en ondernemers van Nederland. Wij hebben vijf beloftes gedaan en we zijn er klaar voor om die waar te maken. De concurrentie kan nu echt beginnen.”

Opluchting Tele2

Ook bij Tele2 is zeer positief gereageerd na eerdere uitspraken van CEO Anders Nilsson over de levensvatbaarheid van de Nederlandse organisatie van Tele2 mocht de fusie niet mogen doorgaan. Hij maakte zich publieke zorgen over de concurrentiepositie van Tele2 in de toenemend geconvergeerder markt van vast-mobiele diensten van concurrenten KPN en Vodafone.

CEO Jon James van Tele2 Nederland

Tele2 is dus verheugd en ook wel een beetje opgelucht. “Het sterke merk en de assets van Tele2 als aanvulling op het mobiele netwerk van wereldklasse creëeren een samenwerking en kracht waar in Nederland rekening mee moet worden gehouden”, zegt CEO Jon James van Tele2 Nederland. “Ik ben enorm trots op de prestaties van het Tele2-team die zich met veel energie voor het bedrijf inzetten. Nu ligt onze focus op het garanderen van een succesvolle integratie voor zowel klanten als medewerkers.”

Vast-mobiele diensten

Met de fusie ontstaat een grote speler in een markt die zich in een rap tempo ontwikkelt naar gecombineerde vast-mobiele diensten. Tot het officiële moment van samengaan, blijven T-Mobile en Tele2 concurrenten en verandert er niets. In de komende maanden ligt de focus op de integratie van beide bedrijven.

Afronding samenvoeging

De fusie zal naar verwachting begin januari 2019 worden afgerond. Volgens het persbericht van Tele2 zal het gecombineerde bedrijf ook het merk Tele2 in Nederland blijven gebruiken. Tele2 houdt een aandeel van 25 procent in de gecombineerde onderneming en ontvangt een contante betaling van ongeveer 190 miljoen euro bij een succesvolle afronding van de fusie.

Bron: T-Mobile

Bron: Tele2