Schiphol en mobiele operators bouwen samen nieuw mobiel netwerk

Schiphol en KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo gaan samen een nieuw en toekomstbestendig mobiel indoor netwerk bouwen op de luchthaven. Doel is de ‘mobiele gebruikerservaring’ van reizigers en medewerkers te verbeteren aldus persberichten van de luchthaven en de drie mobiele operators.

Het netwerk wordt de komende twee jaar gefaseerd aangelegd en moet in 2020 gereed zijn. Alle aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren, het stationsgebied, Schiphol Plaza en in niet publieke gebieden zoals de bagagekelders hebben dekking. Er zullen meer dan 30 antenne-installaties worden aangelegd wat volgens de deelnemende bedrijven zal zorgen voor uitstekende mobiele dekking. Het nieuwe netwerk wordt geschikt voor de nieuwe generatie mobiele netwerken zoals 5G. Onderdeel van de plannen is integratie voor de hulpdiensten en het portofoniesysteem dat op Schiphol wordt gebruikt.

Network sharing

Met de aanleg van het nieuwe multi-operator mobiele netwerk komt er een einde aan het gebruik van individuele mobiele indoor netwerken van de verschillende operators op Schiphol. Alle mobiele operators zullen op alle terminals en pieren van Schiphol gebruik maken van hetzelfde mobiele netwerk (network sharing) wat nieuw is in Nederland. Dit leidt niet alleen tot hogere kwaliteit verhoogd maar ook tot ruimtebesparing, aldus het bericht.

Bron: Schiphol

Bron: T-Mobile

Bron: KPN