Frank Caris: ‘Overname dean one biedt enorme kansen’

Naar aanleiding van het persbericht rond de overname van de DX Groep BV, de holding waaronder provider dean one valt, door de Engelse telecom- en internetprovider Gamma Communications plc sprak ChannelConnect met Frank Caris, die samen met Klaas Bottema zal toetreden tot de directie van Europese tak van dit bedrijf.

Vanzelfsprekend wilden we weten of dean one niet als zelfstandig bedrijf had kunnen doorgaan. Frank Caris: “De markt is enorm aan het consolideren. Wanneer je als partij 20 of 25 miljoen doet, ook in Nederland, dan ben je gewoon te klein. Helemaal als je dat op Europees niveau bekijkt. We zijn dus al een tijd aan het kijken geweest wat de mogelijkheden waren. En die waren er volop.”

Daar willen we natuurlijk meer van weten. “We zijn heel veel benaderd door private-equitybedrijven  maar dat vonden Klaas en ik geen goede keuze. Dergelijke bedrijven zijn vaak alleen maar bezig om kosten te matigen om er zo een maximaal rendement uit te halen. Er zijn ook gesprekken geweest met telecomoperators, maar ook een dergelijke overname zagen we niet zo zitten. Dat is vaak voor de medewerkers niet fijn en voor onze partners al helemaal niet. Daar zijn voorbeelden genoeg van; partners zijn nooit de lachende derde. Wij hechten juist enorm veel waarde aan het partnerkanaal en zochten dus een kandidaat die daar op dezelfde manier instaat.”

En dat is dus Gamma Communications geworden. “Een fantastisch bedrijf”, zo laat Frank Caris weten. “In Engeland heeft Gamma een marktaandeel van 27 procent en is daarmee zelfs groter dan BT. En het is nog steeds groeiende: elke maand komen er zo’n 11.000 tot 12.000 seats bij en dat is in zo’n competitieve markt heel knap. Sinds kort zijn ze ook mobiele telefonie gaan aanbieden en hebben daar inmiddels zo’n 42.000 aansluitingen op. Het is kortom een geweldige partij waarmee we in Nederland maar ook in Europa flink kunnen gaan groeien.”

Wat verandert er in Nederland voor dean one, de medewerkers, de klanten, de partners? “Helemaal niets. Gamma heeft ook juist voor ons gekozen omdat we het zo goed doen. In Engeland heeft Gamma ook een sterke focus op het partnerkanaal. Ze hebben onderzoek laten doen waaruit blijkt dat dean one een sterke ‘brand’ is. Dat willen ze ook zo houden. Sterker nog: er gaat flink geïnvesteerd worden. De enige verandering die plaatsvindt is dat Klaas en ik aftreden bij dean one en toetreden tot de directie van de Europese tak van Gamma. Bij dean one worden de opengevallen posities ingevuld: Willem van Ingen wordt de nieuwe CEO en Bas van den Heuvel de nieuwe CCO. En verder blijft alles gelijk.”

Expansie is de wens van Gamma. Hebben jullie al partijen op het oog? Frank Caris reageert met een kort “Ja”. En kan je daar al iets meer over zeggen? Het antwoord is net zo kort: “Nee.” Hij zwijgt even maar zegt dan: “Het is de taak van Klaas en mij om op zoek te gaan naar uitbreiding in Europa. Je begrijpt dat het proces dat vandaag resulteerde in een persbericht over de overname al enige tijd aan de gang is. En dus hebben wij al uitgebreid gekeken naar mogelijk geschikte partijen om over te nemen, vooral in het buitenland. Maar meer kan ik daar op dit moment nog niet over zeggen.”

Laatste vraag: in het persbericht wordt geen overnameprijs genoemd. Willen jullie die niet zeggen?

“Weet je”, reageert Caris nuchter, “wat is de toegevoegde waarde om een bedrag te noemen?! Laat ik zeggen dat we heel erg tevreden zijn. We gaan met zijn allen bouwen aan een goede toekomst en dat is het belangrijkste. Wij hebben er zin in.”