Nokia geeft prijslijst voor 5G-patenten

Nokia verwacht in de nabije toekomst dat veel andere leveranciers haar patenten voor 5G nodig zullen hebben. Voor gebruik van haar patenten voor vooral smartphones, geeft het bedrijf daarom nu al een opgave van de licentiekosten.

De netwerkspecialist lijkt alvast op de massale doorbraak van 5G vooruit te willen lopen en maakt daarom tarieven bekend  voor het gebruik van haar patenten voor deze supersnelle mobiele technologie in geschikte devices. Het gaat hierbij om de zogenoemde standard essential patents (SSOs) die het Finse bedrijf heeft geregistreerd voor 5G-technologie. Nokia verwacht in de nabije toekomst veel van deze patenten door andere leveranciers worden gebruikt in hun toepassingen, zeker als aan het einde van dit jaar de meeste standaarden voor 5G zijn vastgesteld. De nu gecommuniceerde ‘prijsopgave ’voor het gebruik van deze patenten moet de andere leveranciers hierop voorbereiden.

Licenties voor smartphones

Concreet gaat het in eerste instantie om een prijsopgave van het gebruik van de 5G-patenten van de netwerkspecialist uit Finland voor gebruik in smartphones, zoals 5G New Radio standard. Voor deze standaard heet Nokia het licentiebedrag vastgesteld op 3 euro per geproduceerd device. Het bedrijf zegt dat het de waarde van deze licentie heeft vastgesteld op basis van de waarde die de innovaties van het bedrijf  aan devices toevoegen. Daarnaast worden de licentieprijzen vastgesteld aan de hand van erkende licentiepraktijken binnen de mobiele industrie. Voor overige devices, moeten de licenties nog door de mobiele specialist worden vastgesteld. De kosten van deze licenties zullen, aldus het Finse bedrijf, apart worden vastgesteld. Dit zal onder meer plaatsvinden in overleg met de verschillende partners. Dit om de best mogelijke licentiemodellen voor hen te vast et stellen, aldus Nokia.

Bron: Nokia