VodafoneZiggo investeert in snelheidsupgrade netwerk

VodafoneZiggo gaat de komende twee jaar de snelheid van haar netwerk verhogen naar snelheden van meer dan 1 Gbps. Een eerste experiment met deze snelheid start dit jaar in Utrecht.

De aanbieder van zowel mobiele als vaste diensten streeft ernaar om tegen 2020 haar hele mobiele, glasvezel- en coaxnetwerk te hebben voorzien van snelheden van meer dan 1 Gbps. Belangrijkste reden voor de ze upgrade is, zo geeft VodafoneZiggo aan, is het opvangen van de explosieve groei van bandbreedte en internetsnelheid die de aanbieder de komende jaren verwacht.

Hoogwaardig netwerk

Daarnaast wil de vaste en mobiele operator haar mobiele en vaste verbindingen nog dichter op elkaar laten aansluiten. Eindgebruikers gaan dan nauwelijks meer merken dat devices schakelen tussen vast, wifi of mobiel internet. Hiervoor is een stabiel, slim en hoogwaardig netwerk verreist met véél meer netwerkcapaciteit en snellere internetverbindingen, aldus de aanbieder. “Wij bouwen vandaag al aan het netwerk van de toekomst”, zegt technisch directeur Eben Albertyn van VodafoneZiggo in een commentaar. “Want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden talloze nieuwe, slimme mogelijkheden die ons leven gaan verrijken. Dat vraagt veel van onze netwerken op gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. En dat is precies wat wij laten zien in deze pilot in Utrecht waar we de snelheid verhogen tot wel 1 Gbps.”

Experiment in Utrecht

VodafoneZiggo gaat de komende tijd in eerste in de wijk Oog en Al bij 20 huishoudens een pilot houden met de verbeterde netwerksnelheid voor internet via de kabel. Hiervoor gebruikt de aanbieder Docsis 3.1. Deze technologie via de bestaande tv-kabel biedt véél meer netwerkcapaciteit dan de huidige standaard. Uiteindelijk kunnen de internetsnelheden hierdoor oplopen tot 5 Gbps voor downloaden en 1 Gbps upload. De verbindingen zijn, aldus de operator, daarnaast nóg stabieler, veiliger en heeft een kortere latency. Of ook straks bedrijven de beschikking krijgen over sneller internet via deze verbeterde technologie is nog onbekend.

Bron: VodafoneZiggo