KPN investeert in buitenlands techfonds en startup

KPN Ventures, de investeringspoot van de operator, heeft afgelopen zomer geïnvesteerd in een Frans technologisch investeringsfonds en in een Amerikaans-Israëlische startup voor cyber security.

De investeringstak van KPN is deze zomer zeer actief geweest met deelnames in fondsen en startups. Eind juni maakte KPN Ventures bekend een van de zeven investeerders te zijn in een nieuw Frans investeringsfonds dat gaat investeren in technologische startups die uit het ecosysteem komen van de gerenommeerde Franse groep van universiteiten en onderzoeksinstellingen, Paris Sciences & Lettres (PSL). Het fonds heeft een beoogde omvang van 75 miljoen euro. Dit is de tweede investering die KPN Ventures doet in een ‘tech-transfer’-fonds.  Dit soort fondsen richt zich speciaal op vroege-fase financiering van commerciële spin-offs vanuit universiteiten en onderzoeksinstellingen. Eerder werd al geïnvesteerd in het Cottonwood Technology Fund uit Enschede. Door in deze speciale postuniversitaire fondsen te investeren wil KPN haar netwerk van potentiële innovatieve technologiepartners verder verstevigen. Niet zelden werd een dergelijke partner in geheel door de operator overgenomen.

Investering in ZecOps

De tweede investering van KPN Ventures deze zomer werd eind juli gerealiseerd met de deelname in de Amerikaans-Israëlische cyber serurity startup ZecOps. Dit bedrijf is opgericht door Zuk Avraham, die in 2010 cybersecuritybedrijf Zimperium oprichtte, een bedrijf dat gespecialiseerd is in Mobile Threat Defense. “Door KPN’s samenwerking met Zimperium hebben we Zuk Avraham leren kennen als een vooraanstaande expert in cyberbeveiliging”, aldus managing director Herman Kienhuis van KPN Ventures. “ZecOps heeft een nieuwe uitdaging, het automatiseren van de analyse van beveiligingslekken. We zien veel potentieel om meer bedrijven te laten leren van cyberaanvallen, nieuwe dreigingsinformatie te genereren en daarmee hun beveiliging aanzienlijk te verbeteren.”

Bron: KPN Ventures, PSL  en ZecOps