Onderzoek: Eindgebruikers houden langer vast aan smartphones

Uit onderzoek van de specialist op het gebied van ‘trade-in’ smartphones Hyla Mobile blijkt onder meer dat eindgebruikers langer aan hun smartphones blijven vasthouden en deze op een later tijdstip vervangen en aanbieden op de tweedehandsmarkt.

Volgens het onderzoek  van de specialist op het gebied van tweedehands smartphones onder eindgebruikers in de Verenigde Staten houden bezitters van smartphones langer vast aan hun toestellen. De gemiddelde inruiltermijn of wanneer deze toestellen worden doorgegeven aan familie of tweedehands worden verkocht, ligt nu op 2.80 jaar. In 2017 was dit nog 2.59 jaar en in 2016 2.38 jaar. Eindgebruikers van iPhones houden langer dan het gemiddelde hun toestellen vast voor eigen gebruik, zo concludeert het onderzoek verder. Voor dit merk smartphones ligt de gemiddelde ‘vasthoudtijd’ op bijna drie jaar.

Omzet stijgt

Consumenten die langer aan hun toestellen vasthouden kunnen zorgen voor minder tweedehandsaanbod, maar uit de omzet van tweedehandstoestellen op de Amerikaanse markt blijkt dit niet, aldus de onderzoekers. In het tweede kwartaal van 2018 bedroeg de omzet in dit segment in totaal bijna 415 miljoen dollar. Dit was 30 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode in 2017. De iPhone van Apple, en in het bijzonder de iPhone 6, is de meest verhandelde smartphone op de Amerikaanse tweedehandsmarkt. Voor iPhones ligt, aldus het onderzoek van Hyla Mobile, nu de vernieuwingscyclus op gemiddeld drie of vier jaar.

Meerdere mobiele levens

De specialisten constateren verder nog dat steeds meer toestellen niet alleen een tweede leven krijgen, maar zelfs een derde of een vierde. Wel waarschuwen de onderzoekers potentiele verkopers zich niet helemaal rijk te rekenen. Voor smartphones blijft gelden: de waarde is de dagwaarde en niets anders.

Bron: Hyla Mobile