Zakelijke versie WhatsApp moet eindelijk geld gaan verdienen

Messaging-dienst WhatsApp heeft een API gelanceerd voor de zakelijke versie WhatsApp for Business van het populaire messaging-platform die het klanten nog makkelijker moet maken om via de app met bedrijven contact op te nemen. Keerzijde is dat WhatsApp daarmee, volgens technologiesite TechCrunch, nu echt geld wil verdienen.

De nieuwe zakelijke versie van de messaging app moet , volgens WhatsApp, klanten in staat stellen om eenvoudiger met bedrijven te communiceren. De zakelijke versie maakt het nu op drie manieren mogelijk om met bedrijven contact op te nemen:

  • Het verkrijgen van informatie: Eindgebruikers kunnen bij bedrijven hun mobiele nummer achterlaten die hen vervolgens via WhatsApp for Business deze informatie kunnen toesturen.
  • Het aangaan van een chatgesprek: Klanten kunnen direct, via een button op een website of via een social mediaplatform als Facebook, een kort bericht naar bedrijven sturen en vandaar een chatgesprek startten.
  • Directe ondersteuning: Bedrijven kunnen met de laatste versie van WhatsApp for Business direct contact opnemen met klanten en deze in real time via het messaging-platform helpen met hun vragen of problemen.

Belangrijke extra functionaliteit is, zo geeft de messaging-specialist aan, dat alle bovenstaande eigenschappen voor communicatie compleet zijn versleuteld. Bovendien kunnen bedrijven alleen berichten sturen aan klanten die eerst zelf via WhatsApp contact hebben opgenomen. Ze kunnen dus niet zelf klanten benaderen.

Geld verdienen

Niet alleen biedt de laatste zakelijke versie van het zakelijke messaging-platform nu bedrijven de kans hun interactie met klanten te verbeteren, aan de andere kant grijpt WhatsApp nu de mogelijkheid om ook eindelijk geld te gaan verdienen. Volgens technologiesite TechCrunch wil WhatsApp met de nieuwste zakelijke variant geld verdienen door, vooral grote, bedrijven een vast bedrag te laten betalen voor ieder bericht dat zij na 24 uur aan een bepaalde klant sturen. Berichten die binnen 24 uur aan een klant worden verstuurd, zijn gratis. Kleinere bedrijven kunnen wel gewoon op een later tijdstip gratis berichten van klanten beatwoorden. Verder kondigt WhatApp aan haar zakelijke app verder door te ontwikkelen met geselecteerde bedrijven en partners, zoals onder meer het Nederlandse MessageBird.

Uitbreiding groepsfunctionaliteit

WhapsApp maakt eveneens bekend dat voor de normale versie binnenkort ook extra functionaliteit beschikbaar komt voor groepen. Groepen krijgen de mogelijkheid om spraak- en videogesprekken te gaan voeren. In eerste instantie wordt dit mogelijk voor vier deelnemers. Twee deelnemers starten een spraak- of videogesprek en vervolgens kunnen twee extra deelnemers worden toegevoegd. De functionaliteit komt zowel in de app voor Android, als die voor iOS beschikbaar.

Bron: WhatsApp for Business