Kaspersky Lab constateert onrust over mobiele apps

Beveiligingsspecialist Kaspersky Lab constateert in een onderzoek dat veel Nederlandse eindgebruikers van smartphones zich zogen maken over wat mobiele apps allemaal voor gegevens registreren.

In hun onderzoek stellen de experts dat Nederlandse eindgebruikers van smartphones zich steeds meer zorgen maken over hun online footprint via mobiele apps. Zij weten niet wat de door hen gebruikte apps allemaal registeren, zoals waar ze zich bevinden, wat ze precies met de apps uitvoeren en met wie zij gegevens delen. Zo voelt ongeveer 50 procent van de respondenten zich ongemakkelijk bij het delen van locatiegegevens via mobiel bezochte websites of via apps. Uit een eerder onderzoek in 2016 was dit percentage nog maar 33 procent. Verder geeft het onderzoek aan dat 49 procent van de respondenten vreest dat anderen precies zien wat zij op hun devices doen en 37 is bezorgd dat via het gebruik van mobiele apps worden opgespoord door informatie over hun locatie.

Mobiele apps geven veel toegang

De experts van Kaspersky Lab delen deze zorgen, zo geven zij in het onderzoek aan. Zij ontdekten dat mobiele apps niet alleen toegang hebben tot een enorme hoeveelheid data, zoals details over waar gebruikers zich bevinden en onder meer  informatie over contactpersonen en activiteiten. Mobiele apps draaien volgens de experts ook vaak actief op de achtergrond, zonder dat eindgebruikers dit beseffen. Volgens het onderzoek heeft 83 procent van de Android-apps toegang tot gevoelige data en kan 96 procent zonder toestemming worden geopend. “Apps zijn een belangrijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven”, zegt General Manager Harco Enting van Kaspersky Lab Benelux in een commentaar. “Foto’s bewerken, sociale media, gamen, een tafel in een restaurant reserveren: we gebruiken ze echt overal voor. Dit onderzoek toont aan dat we van onze apps houden, maar dat we ze niet vertrouwen.

Weinig genomen maatregelen

Toch nemen consumenten nog niet vaak maatregelen om de zorgen weg de rechten van de vooraf op hun mobiel geïnstalleerde apps niet te controleren. Bij het downloaden en installeren van nieuwe apps doet 22 procent dit niet . Zo blijven ze onbeschermd tegen mogelijke datalekken. “ Dat we ons er steeds meer van bewust worden dat de apps in de gaten houden wat we allemaal doen, wil echter niet zeggen dat we ook maatregelen nemen om dit te voorkomen”, aldus Enting. “Kaspersky Lab voor gemoedsrust zorgen. Onze producten zijn speciaal ontwikkeld om mensen een zorgeloos digitaal leven te bezorgen.”

Bron: Kaspersky Lab