G DATA: Android malware blijft nog steeds toenemen

Beveiligingsspecialist G Data constateert dat malware voor Android nog steeds flink toeneemt. De eerste maanden van dit jaar werd een nieuw diepterecord gevestigd.

Volgens onderzoek van de beveiligingsspecialist noteerden de eerste zes maanden van dit jaar een nieuw dieprecord als het gaat om malware voor Android. In totaal registreerde G DATA maar liefst 2.040.293 nieuwe samples. Vergeleken met de eerste maanden van 2017 is dit een toename van maar liefst 40 procent. Voor heel 2018 verwachten de beveiligingsexperts dat het aantal nieuwe Android malware apps uitkomt op ongeveer 3,5 miljoen.

Mobiel gaming vaker aangevallen

Cybercriminelen richten zich volgens de specialisten steeds meer op mobiele gaming. Game-ontwikkelaars passen hun populaire games voor pc’s of consoles steeds vaker aan voor smartphones of tablets. Cybercriminelen kunnen hierdoor nieuwe creatieve benaderingen op loslaten, zoals de valse Fortnite app voor Android die op dit moment circuleert.

Malware voorkomen

malwareG DATA blijft erop hameren dat eindgebruikers voordat ze mobiele apps voor Android aanschaffen en installeren in ieder geval de herkomst moeten controleren. Daarnaast moeten zij mobiele apps alleen uit de officiële app stores downloaden, ervoor zorgen dat hun mobiele devices alle updates hebben en dat zij zijn voorzien van webbeveiliging.

Bron: G Data