KPN stopt definitief met ISDN 15/20/30/30CPA

KPN heeft, om voorbereid te zijn op de vervanging van een aantal diensten door toekomstvaste diensten,  een aantal aanpassingen doorgevoerd in haar wholesale-aanbod voor traditionele data- en telefoniediensten. Nu valt ook het doek voor ISDN15/20/30/30CPA.

Volgens de telecomoperator is de nu gedane aanpassing vooral noodzakelijk om traditionele diensten die op termijn verouderd raken en inmiddels worden voorbijgestreefd door VoIP, hoogwaardige breedbanddiensten en mobiele telefonie, te gaan vervangen door nieuwe diensten. Vooral gaat het hierbij om de traditionele platformen voor telefonie SDH, ASAM en TDM. Het traditionele telefonienet, de SDH-techniek en het ASAM-platform bereiken het einde van hun levensduur en zullen daarom in de komende jaren worden uitgefaseerd of gemoderniseerd.

Wijziging ISDN

De meest opvallende wijziging die nu bekend wordt gemaakt, is die van de dienstverlening van ISDN 15/20/30/30CPA. Inmiddels is bekend dat op uiterlijk 1 januari 2021 de ondersteuning van ISDN 1/2 EV/MV en PSTN MV wordt stopgezet, maar nu volgt dus de rest van de traditionele technologie. De dienstverlening voor de telefoniedienst wordt met ingang van 1 oktober 2021 gestopt. De operator geeft aan dat de bestaande ISDN 15/20/30/30CPA-verbindingen daarom voor deze datum moeten worden gemigreerd of worden vervangen door andere technologie, zoals VoIP.

Meer informatie

Wholesale-klanten van KPN kunnen hier meer specifieke informatie vinden over welke traditionele spraak- en internettechnologieën door de operator worden stopgezet en op welke termijn dit zal plaatsvinden.

Bron: KPN