Voiceworks-onderzoek: Grote verschillen tussen branches zakelijk gebruik IT- en telecomdiensten

 

Het zakelijk gebruik van IT- en telecomdiensten in Nederland toont grote verschillen tussen de verschillende branches. Dit concluderen de zakelijke leverancier van communicatiediensten Voiceworks en Telecompaper in het onlangs gepubliceerde onderzoek naar de stand van het gebruik van zakelijke IT- en telecomdiensten binnen Nederlandse bedrijven.

 

Uit het onderzoek, zie het eerdere artikel over de voorkeuren van zakelijke inkopers van IT- en telecomdiensten,  blijkt verder dat gemiddeld 97 procent van de 633 respondenten van de ondervraagde zakelijke gebruikers aangeeft dat internetconnectiviteit de belangrijkste communicatiedienst is die wordt gebruikt. Daarna kom telefonie met 72 procent en mobiele telefonie met 50 procent. Wanneer specifieker naar telefonie wordt gekeken, is het opmerkelijk dat deze dienst vooral binnen de zorgsector, 91 procent, erg populair is, gevolgd door de mediasector met 64 procent en de IT- en telecomsector. Mobiel wordt vooral binnen de agrarische sector gebruikt, 75 procent en minder in de horeca en retail, 34 procent, en het onderwijs, 15 procent.

Additionele diensten

De onderzoekers keken ook naar het gebruik van additionele telecom- en IT-diensten door Nederlandse bedrijven. Ook hier zijn er verschillen in gebruik tussen de afzonderlijke branches. Zo is het gebruik van clouddiensten, gemiddeld 38 procent, laag binnen de agrarische sector, 8 procent, maar weer meer dan de helft, 56 procent, binnen het onderwijs. Ook bij het gebruik van vast-mobiele diensten zijn er, aldus het onderzoek, grote verschillen waarneembaar. Het gemiddeld gebruik ligt op 27 procent, met als uitschieters het onderwijs 15 procent en de transportsector met 53 procent. De onderzochte additionele dienst met het hoogste gemiddelde gebruik is onbeperkt bellen, 41 procent, en de minste, ook opvallend, UC-oplossingen, slechts 4 procent van de ondervraagde bedrijven. Andere diensten die onderzocht zijn, waren: clouddiensten, bedrijfswerkplekken in de cloud, softphone-oplossingen, onbeperkt datagebruik en gebruik van 4G.

Meer informatie

Het onderzoek van Voiceworks wordt samengevat in een infographic. De infographickan hier worden gedownload (e-mailadres vereist).

Bron: Voiceworks