Column: Na-apers – Pieter Waasdorp

Ken jij Mike Lazaridis? Hij was oprichter van RIM, het bedrijf achter de iconische BlackBerry. Lazaridis sprak ooit, voor een volle zaal met investeerders én pers, de legendarische woorden: “Er komt nooit, maar dan ook nooit een BlackBerry met een ingebouwde mp3-speler of camera. Tenminste, niet zolang ík aan het roer sta.” Die houding, tezamen met een gebrek aan innovatie en het vasthouden aan een sterk verouderd besturingssysteem zorgden ervoor dat het snel gedaan was met BlackBerry. Lazaridis en medeoprichter Douglas Fregin werden later door hun eigen investeerders op straat gezet.

Welke wijze les kan hieruit geleerd worden? Houd niet te strak vast aan eigen dogma’s. Sta altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Kijk om je heen en leer van succesvolle toetreders en nieuwe trends. Een les die zeker ook de onafhankelijke (telecom)retail in Nederland zich ter harte mag nemen. Want na een faillissement doorgaan, onder de oude naam en verder niets veranderen, is alles behalve een garantie voor succes.

Wordt wakker! Begint iets fris en fruitigs! Het simpelweg kopiëren van een goed idee is zelden de oplossing. In de week dat ik dit stukje schreef, trokken zowel T-Mobile als KPN de stekker uit een zoveelste poging van telecomoperators om naast infrastructuur ook content te leveren. Iedereen met een beetje gezond verstand wist al mijlen eerder dat dit gedoemd was te mislukken!

Neem Knippr, het in 2016 gestarte online HD-televisieabonnement van T-Mobile dat zich met zijn on-demand tv-aanbod richtte op de mobiele consument. Per 1 juni 2018 is Knippr niet meer. Volgens de operator liep Knippr vooruit op de markt en sprak daardoor het aanbod te weinig gebruikers aan. Jij en ik weten wel beter! Zowel het aanbod als de prijs waren dusdanig slecht dat echt niemand geïnteresseerd was.

Hetzelfde speelde bij de Hollandse Netflix-concurrent KPN Play. Concurrent? Niet alleen president Trump maar ook zijn voorganger Obama lagen bij dat woord helemaal dubbel. Want in de praktijk kwam KPN Play zelfs niet een ietsepietsie heel klein beetje in de buurt van de succesvolle Amerikaanse, in 1996 opgerichte streaming-videospecialist. Dieptepunt was zonder twijfel de House of Card-kloon ‘Brussel’. Nooit van gehoord? Brussel was de door Leon de Winter geschreven en de bij voorbaat ‘weggegooid geld-serie’ van het toen zwalkende KPN. Zwalkend was John de Mol ooit ook, met Sport 7 en Talpa TV. Maar John (die miljardair werd door de overname van zijn Endemol door… de Spaanse telecomoperator Telefónica) weet wél hoe je het tij kan keren. Als echte ondernemer. Met eigen geld! Dat is toch wel even iets anders dan als zetbaas het geld van aandeelhouders gebruiken. Mijn buurman zou zeggen: misbruiken.

Maar terug naar Leon de Winter, een naar eigen zeggen literaire bestsellerauteur. Ik zie alleen maar een corpulent, drammerig mannetje dat regelmatig het chocoladeletterdagblad De Telegraaf gebruikt om dik betaald een ‘Bloemendaalse villa-opinie’ over het domme volk uit te storten. Over bijna heel Nederland dus. Deze zoon van een handelaar in lompen en oude metalen heeft trouwens wel toegegeven dat de Netflix’ hitserie zijn inspiratiebron was. Het hergebruiken van oude ideeën dus. Mijn kinderen noemen dat gewoon stelen.
Simpelweg nadoen werkt niet! Ik weet dat, jij weet dat. Er moet een visie zijn, een echte strategie. Er moet een gedegen plan zijn!

Op de dag dat ik deze woordjes tik, lees ik dat het Chinese TCL – dat naast goedkope Alcatel smartphones ook met enig succes nieuwe BlackBerry-telefoons in de markt zet – met een innovatie komt die de overvolle smartphonemarkt versteld gaat laten staan: de nieuwe BlackBerry KEY2 krijgt niet één maar twee camera’s.

Twee camera’s… TWEE… Hou me vast……

Pieter Waasdorp is managing director bij Renewd. In ChannelConnect beschouwt deze telecomveteraan – met jarenlange achtergrond in telecomdistributie – met een fraaie knipoog de actualiteit in het ICT-kanaal. Reageren? p.waasdorp@renewd.com

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine ChannelConnect 4 2018]

Lees het artikel hier in PDF