Destiny en Motto Communications: De versterking van ons clouddienstenaanbod daar worden onze klanten en partners beter van

Daan de Wever en Robbert Heemskerk van Destiny en Motto Communications

Het Nederlandse Motto Communications is in ons land bekend van het innovatieve en geavanceerde clouddistributieplatform FLUX. Maar het bedrijf gaat ook internationaal opereren onder de vlag van het Belgische bedrijf Destiny. Op het kantoor van ChannelConnect in Hilversum spraken we met Daan de Wever, oprichter en CEO van Destiny, en Robbert Heemskerk, COO van Motto Communications over de overname en de toekomstplannen van het nieuwe bedrijf.

Op 16 maart van dit jaar werd bekendgemaakt dat het Belgische Destiny het Nederlandse Motto Communications met het clouddistributie platformFLUX heeft overgenomen. Destiny is in België al jaren de toonaangevende aanbieder van cloudcommunicatie-oplossingen. Met het Destiny cloudinteractieplatform kunnen bedrijven vanaf elke plaats en met elk toestel efficiënter communiceren, aangezien telecom en IT in de achterliggende architectuur naadloos in elkaar overvloeien. Daardoor biedt Destiny zeer flexibele en schaalbare oplossingen aan, die perfect aangepast zijn aan de huidige behoeften van de klant, én aanpasbaar zijn aan toekomstige behoeften.

Motto Communications ontwikkelde met FLUX een zeer krachtig portaal voor clouddiensten waarbij partners en resellers supersnel en eenvoudig de juiste oplossingen kunnen aanbieden aan eindklanten. Dit geïntegreerd clouddistributieplatform verfijnt nog meer de schaalbaarheid van het Destiny-aanbod, en is een uitzonderlijke tool voor Destiny en zijn partners om voor klanten de gepaste cloudomgeving te creëren en beheren.

Overname

We vragen naar Daan de Wever naar de reden van de overname van het Nederlandse Motto. Hij antwoordt in de prachtige Vlaamse taal: “Dan is het verstandig om eerst even kort de geschiedenis in de duiken. In 2001 wilde mijn jongere broer Samuel een bedrijf starten. Hij was toen pas vijftien jaar en een bedrijf beginnen is dan lastig. Dus toen hebben we het samen gedaan. In 2008 kwam de mogelijkheid voorbij een failliet telecombedrijf over te nemen. Wij zagen de kansen voor het midden- en kleinbedrijf en gingen datadiensten aanbieden, gevolgd door Voice over IP. We bouwden een eigen platform op Asterix maar ontdekten al snel dat het onmogelijk is om je platform goed up-to-date te kunnen houden. Je kunt met 15 developers gewoon niet concurreren met de grote jongens die honderden, zo niet duizenden developers hebben. Om een lang verhaal kort te maken zijn we toen geëvolueerd van een telecomaanbieder naar een breder palet aan diensten op het gebied van IT en security. Die worden cloudbased in de markt gezet. We hebben een interactief platform gebouwd om al deze diensten vanuit de cloud bij klanten aan te bieden. Dat doen we in België enerzijds direct, anderzijds indirect via onze ongeveer 300 partners die samen goed zijn voor dik 50 procent van de omzet.”

Maar de overname van Motto? De Wever lacht: “Daar kom ik nu op. Het platform dat wij gebouwd hebben, maakt het mogelijk om heel eenvoudig en geautomatiseerd op te schalen. We hebben in België een goede positie; jaarlijks zien we zo’n 20 procent groei. Destiny heeft nooit onder stoelen of banken gestoken een internationale ambitie te hebben. En zo kwamen we met Motto Communications in gesprek.”

FLUX

Ook Motto-oprichter Kay Reijnen had internationale ambities, weet Robbert Heemskerk: “Ik ben zelf ondernemer in de callcenterbusiness geweest. Toen ik mijn bedrijf verkocht had, vroeg Kay mij om Motto te komen versterken. Dat heb ik gedaan door mijzelf in te kopen. Ook Motto was toen een van de vele VoIP-aanbieders en ook wij zagen precies wat Daan net al omschreef: je gaat het niet redden als kleine aanbieder tegen de grote jongens. Bij Motto hebben we toen het platform FLUX gebouwd. Hiermee beschikken onze business partners over een portal voor het eenvoudig en flexibel bundelen én onder eigen merknaam beschikbaar stellen van communicatie- toepassingen van henzelf en de belangrijkste carriers en vendoren. Denk bijvoorbeeld aan de oplossingen van 3CX, Xelion, Mitel en dergelijke. De reseller kan heel eenvoudig per situatie bekijken wat de beste oplossing is voor de klant, al die verschillende oplossingen en diensten bundelen en daar een eigen prijsplan aan koppelen. Dat gaat allemaal volledig geautomatiseerd en in real-time. Ook facturen worden vanuit FLUX volledig geautomatiseerd aangemaakt en verstuurd in de look and feel van de reseller.”

Combinatie

Toen beide partijen met elkaar in gesprek kwamen, ontdekten ze al snel dat beide bedrijven goed bij elkaar pasten. “Het platform van Destiny had de zaken ‘aan de achterkant’ perfect geregeld, terwijl bij Motto het platform ‘aan de voorkant’ ongeëvenaard is”, constateert De Wever. “Beide bedrijven hebben onafhankelijk van elkaar hun cloudstrategie op zo’n manier vormgegeven dat ze naadloos op elkaar aansluiten en samen verder kunnen gaan als de meest geavanceerde digitale marktplaats voor clouddiensten in de Benelux.”

‘De integratie verloopt heel soepel, juist ook omdat de culturen van de organisaties heel goed bij elkaar passen’

Robbert Heemskerk beaamt dit. “Door het sterke geloof in deze combinatie treden zowel Kay als ik toegetreden tot de groep als aandeelhouders en directieleden. Kay Reijnen zal zich bezighouden met softwareontwikkeling en ikzelf ben verantwoordelijk voor sales en operations voor de Nederlandse markt. Destiny biedt ons veel extra’s, zeker op het vlak van cloudbeveiliging. Dat is voor ons een bijkomende troef op de Nederlandse markt.” Daans broer Samuel de Wever is bij de organisatie verantwoordelijk voor de techniek en Joachim Lauwers is verantwoordelijk voor sales en operations in België.

Cultuur

Met de overname van Motto Communications werkt Destiny verder aan zijn Europese ambitie, nu met 140 mede- werkers en een verwachte omzet van 42 miljoen euro voor 2018. Daan de Wever: “De huidige combinatie werkt heel goed. De integratie verloopt heel soepel, juist ook omdat de culturen van de organisaties heel goed bij elkaar passen. We blijven opereren vanuit drie kantoren: Brussel en Heerlen (die twee liggen overigens op slechts een uurtje rijden van elkaar) en het saleskantoor in Amsterdam. En samen kijken we nu al verder. Maar we groeien niet om te groeien. Het samengaan van Destiny en Motto versterkt ons clouddienstenaanbod, en daar worden vooral onze klanten en partners beter van. Zowel Destiny als Motto Communications richten zich op innovatieve bedrijven, profileren zich als belangrijke uitdager in de markt en delen een cultuur van sterk ondernemerschap. De wil om te internationaliseren met een jong en dynamisch team is nadrukkelijk aanwezig.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het ChannelConnect VoIP Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF