sTN: Overheidsmaatregel tegen slamming is mosterd na de maaltijd

Volgens de belangenorganisatie voor telecomgebruikers in het midden- en kleinbedrijf Stichting Telecom- en internetgebruikers Nederland (sTN) is de vorige week door de overheid doorgevoerde beleidsregel tegen slamming veel te laat doorgevoerd.

In een reactie laat de belangenorganisatie weten dat de nu ingegane beleidsregel nummerportabiliteit voor de overstap van vaste telefonielijnen tegen ongewenste overstap eigenlijk te laat is gekomen. Zeker omdat in de ogen van voorzitter John van der Meulen van de belangenorganisatie, de eerder vastgestelde zelfregulatie van telecomoperators rondom slamming heeft gefaald. In zijn ogen heeft deze zelfregulering juist vertraging van de oplossing van het probleem rondom slamming opgeleverd. Hierdoor hebben zogenoemde ‘telecom cowboys’ dit overleg gebruikt om beleidsmaatregelen en wetgeving te kunnen uitstellen. Met het einde van ISDN 1 /2 per 1 september 2019 in zicht hebben, aldus de sTN, deze malafide telecomaanbieders hun praktijken lang genoeg kunnen rekken. Dus is, aldus de voorzitter van de sTN, de komst van de beleidsmaatregel “mosterd na de maaltijd.” Daarnaast, zo geeft het persbericht aan, twijfelt de belangenorganisatie of teleontoezichthouder ACM voldoende capaciteit heeft om de beleidsregel daadwerkelijk te handhaven.

Waarschuwingen

STN waarschuwt al jaren tegen slamming en dat deze praktijk een groot probleem is voor het midden- en kleinbedrijf. Vooral omdat zij niet weten dat voor het beëindigen van hun rechtsgeldende overeenkomst binnen de zakelijke markt geen handtekening is vereist. Zij zijn dan vaak zonder het te weten overgestapt, omdat tot nu toe oude telecomaanbieders verplicht zijn mee te werken aan een verzoek tot nummerportabiliteit.

Bron: sTN