Vereniging COIN: COIN ook relevant voor resellers

Stefphen Mans, directeur Vereniging COIN

COIN zorgt er al twintig jaar onder andere voor dat klanten van operators makkelijk, snel en als het hen uitkomt kunnen overstappen zonder onderbreking van de service of dubbele facturen. “Overstappen moet klantvriendelijk en efficiënt zijn”, zegt directeur Stefphen Mans.

 

COIN is de vereniging van Nederlandse aanbieders van telecom- en netwerkaanbieders. COIN-leden voldoen makkelijker aan wettelijke verplichtingen en (zelf) regulering op het gebied van zaken als nummerbehoud, nummervermelding en verstrekking van informatie aan 112. COIN (wat staat voor COmmon INfrastructure) beheert platformen en databases zodat leden telefonie- en dataverkeer kunnen routeren (interoperabiliteit), overstappen met nummerbehoud realiseren (nummerportabiliteit), beschikken over telefoongidsen met de juiste gegevens van abonnees en 112 de locatie ziet van iemand die het alarmnummer belt.

COIN faciliteert dat abonnees met triple-playbundels eenvoudig kunnen overstappen met de overstapservice. COIN beheert ook mijnnummervermelding.nl waarmee abonnees hun vermeldingen kunnen inzien en wijzigen.

‘COIN faciliteert nummerportabiliteit voor ruim 130 leden’

Het aantal leden is sinds 1999 gestegen van 10 operators naar ruim 130. Nummerportabiliteit faciliteren is een belangrijke taak en er wordt wat over-gestapt. Mans zegt dat COIN in twintig jaar ruim 40 miljoen porteringen gefaciliteerd, zo’n twee miljoen per jaar. Driekwart daarvan zijn mobiele porteringen. Per maand stappen ruim 20.000 abonnees met hun tripleplaybundel over naar een andere operator.

Porting on Demand

Met al die migraties is het stroomlijnen van dit porteringsproces belangrijk voor aanbieders. Sinds kort is het zeer eenvoudig om van mobiele operator te wisselen. Met het project ‘Porting on Demand’ zorgt COIN ervoor dat het porteren van nummers snel, gebruiksvriendelijk en efficiënt is. “Heel belangrijk voor mkb-bedrijven en consumenten”, weet Mans. “Het 06-nummer en smart (sms-)validatie zijn voldoende en klanten kunnen direct teruggeven wanneer zij willen overstappen. Via een API van COIN krijgen alle marktpartijen een bericht van de mutatie zodat ze hun verkeer naar de nieuwe aanbieder van klanten routeren. Aanbieders kunnen direct op het COIN-platform aansluiten via een API of de portal gebruiken.”

Overstapservice

COIN heeft ook een centrale rol gespeeld bij de overstapservice die providers aanbieden. “Consumenten beseffen het misschien niet, maar het is al tien jaar heel simpel om vaste telefonie en internet te verhuizen. Sinds 2013 geldt dat ook voor televisie. Het volgende doel is mogelijk klanten te helpen hun quad-playbundels in één handeling over te stappen.”

Resellers

Resellers zijn traditioneel geen lid van COIN maar maken via COIN-leden wel gebruik van hun diensten en afspraken. “Resellers die telecomdiensten aanbieden en in de keten willen opschuiven, zouden dat zelf moeten kunnen. Als je nummers bij de ACM aanvraagt, zorgt COIN voor een netwerkcode, dat je nummers bekend en aankiesbaar worden bij andere aanbieders, dat je klanten kunt aansluiten met nummerbehoud, noem maar op. Actief worden als telecomaanbieder? Wij regelen het.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het ChannelConnect VoIP Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF