Ministerie EZK pakt per direct slamming harder aan

Slamming of lijnkaping, het ongewild laten overstappen van (zakelijke) eindgebruikers van telecomaanbieder, kan vanaf deze week harder worden aangepakt. Dit zegt verantwoordelijk staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in een brief aan de Tweede kamer.

In haar Kamerbrief geeft de staatssecretaris aan dat nog deze week de beleidsregel voor nummerportabiliteit in werking zal treden. Met deze beleidsregel het toezicht door telecomtoezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de regelgeving voor het meenemen van bestaande nummers naar een nieuwe aanbieder of nummerportabiliteit worden verduidelijkt. Hierdoor kan straks beter worden gecontroleerd of zakelijke eindgebruikers hun contract met de oude aanbieder rechtsgeldig hebben beëindigd. Nu controleren telecomaanbieders dit pas bij de nieuwe aanbieder of abonnees bewust overstappen (wilsuiting) na een klacht over slamming. Vaak is de door de abonnees niet gewilde overstap helaas al uitgevoerd.

Inhoud beleidsregel

De beleidsregel die deze week ingaat verduidelijkt dat de oude telecomaanbieder de wilsuiting van tevoren mag opvragen als een overnemende aanbieder op regelmatige wijze klachten over slamming veroorzaakt. Als de wilsuiting niet in orde is, kan de oude telecomaanbieder het nummerporteerverzoek van de nieuwe aanbieder weigeren. Volgens de staatssecretaris in haar Kamerbrief bestaat er inmiddels jurisprudentie die duidelijk maakt dat dit ongeoorloofde praktijken zijn.

Extra wetgeving in de maak

Daarnaast, zo kondigt staatssecretaris Mona Keijzer aan, is er wetgeving in de maak over het overstappen om deze ‘lijnkaping’ tegen te gaan en, vaak kleine, zakelijke eindgebruikers hiertegen te beschermen. De ACM gaat de komende tijd monitoren of door de beleidsregel de klachten over slamming gaan afnemen. Mocht dat niet zo zijn, zo geeft zij, aan zal zij niet schromen extra waarborgen mee te nemen in het komende wetsvoorstel.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)