Onderzoek: Minder omzet voor meeste Nederlandse mobiele operators

De vier Nederlandse mobiele operators hebben in het eerste kwartaal bijna allemaal hun omzet zien dalen. Alleen Tele2 zag haar omzet toenemen, zo stellen de telecomspecialisten van Telecompaper in hun recente kwartaal onderzoek.

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben drie van de vier nationale mobiele netwerkoperators een daling van hun omzet gezien. Vodafone noteerde in Q1 2018 een omzetdaling van 9,7 procent vergeleken met dezelfde periode in 2017. T-Mobile verloor 8,5 procent aan omzet uit mobiele diensten. Bij KPN daalde de omzet met 7,5 procent ten opzichte van Q1 2017. Alleen Tele2 zag haar omzet toenemen met 18 procent. De omzetdaling bij drie van de vier mobiele operators had ook gevolgen voor de hele Nederlandse markt voor mobiele diensten. Deze daalde, vergeleken met dezelfde periode in 2017, in het eerste kwartaal van dit jaar met 7 procent tot een totaal van 941 miljoen euro.

Oorzaken

Volgens de onderzoekers geven de mobiele operators voor de omzetdaling in Q1 2018 verschillende oorzaken aan. Het merendeel van de Nederlandse mobiele operators wijt deze daling voornamelijk aan de impact van regulering, onder meer het afschaffen van de roaming-tarieven binnen de Europese Unie en de BKR-regulering rondom nieuwe toestellen van 250 euro en hoger. Andere oorzaken die worden genoemd, zijn onder meer prijsdruk en stevige concurrentie.

Toekomstige ontwikkelingen

Voor de komende vier jaar, tot en met 2022, wordt verwacht dat de Nederlandse mobiele markt verder licht zal krimpen met jaarlijks 1,6 procent, tot een omzet van rond de 3,7 miljard euro in 2022. In deze periode blijft de mobiele markt in ons land onder invloed staan van blijvende concurrentie en prijsdruk, ook niet na de eventuele fusie van T-Mobile en Tele2. De groei van de omzet uit data en extra diensten is daarnaast onvoldoende om de structurele daling van de omzet uit spraak en sms volledig te compenseren.

Bron: Telecompaper