T-Mobile introduceert recycling-programma voor mobiele telefoons

T-Mobile biedt haar klanten in samenwerking met de circulaire organisatie voor e-waste Closing the Loop het recycling-programma Recycle Deal aan voor oude mobiele telefoons. Dit maakt de operator vandaag bekend.

Met het recycling-programma wil de operator actief bijdragen aan het reduceren van de groeiende stroom van elektronisch aval of e-waste, zoals de groeiende afvalstroom van oude mobiele telefoons. Met dit klantenprogramma biedt T-Mobile haar eindgebruikers zowel de nieuwste telefoons én de mogelijkheid actief bij te dragen aan het reduceren van e-waste.

Werking programma

Klanten krijgen de optie na afloop van een contract een toestel terug te verkopen aan T-Mobile, waarna het wordt gerecycled wordt of wordt aangeboden voor hergebruik. T-Mobile streeft ernaar om voor elk verkocht toestel met een Recycle Deal een ‘afvaltoestel’ wordt gerecycled. “Nog te vaak belanden oude toestellen na aanschaf van een nieuwe onderin de keukenla of bij het afval. Dit is het moment waarop we als telecomprovider onze verantwoordelijkheid moeten nemen en actief moeten bijdragen aan duurzamer gebruik van de waardevolle grondstoffen, zoals goud, zilver en koper, die oude toestellen bevatten”, zegt Executive Director Consumentenmarkt Marieke Snoep van T-Mobile in een commentaar. “Die verantwoordelijkheid stopt pas aan het eind van de levensduur van een toestel, wanneer grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Met Recycle Deal kopen klanten de nieuwste smartphone en dragen zij tegelijk bij aan het reduceren van e-waste. Een grote stap op weg naar circulariteit in de telecomsector en in onze ambitie om telefoons tot afvalvrije gebruiksvoorwerpen te maken. Daarmee hopen wij zowel consumenten als andere spelers op de telecommarkt te inspireren.”

Recycling-traject

In het nieuwe programma werkt T-Mobile nauw samen met Closing the Loop met haar unieke One-for-One concept. Binnen dit concept wordt voor iedere nieuwe telefoon die een eerste gebruikstermijn wordt doorverkocht een ‘afvaltelefoon’ van de e-waste vuilnisbelt gered. Samen met lokale partners in Afrika en Azië zorgen de organisatie ervoor dat de metalen die voor de productie van één nieuwe mobiele telefoon worden gewonnen, door één ‘afvaltelefoon’ te verzamelen en te recyclen worden gecompenseerd. Zo worden de telefoons uiteindelijk materiaalneutraal. “De samenwerking met T-Mobile helpt ons bij het realiseren van onze ambitie om van de mobiele telefoon het eerste volledige circulaire product te maken”, aldus directeur Joost de Kluijver van Closing the Loop. “De mobiele telefoon is volgens ons het eerste product dat een gesloten kringloop kan verwezenlijken. T-Mobile is de allereerste in Europa die recyclen van smartphones op deze manier aanpakt. Wij zijn daar ontzettend blij mee. Hopelijk inspireren zij anderen in de sector.’’

Bron: T-Mobile