Axeos: VoIP past perfect in de cloud, en wel hierom

Max van Biezen, directeur Axeos

Het wordt wel eens vergeten dat van alle toepassingen die de cloud hebben betreden, internettelefonie een van de eerste is die op grote schaal is toegepast. Nog voordat de smartphone in zwang kwam, zagen sommige partijen de potentie in van VoIP vanuit de cloud. Zij hebben op ontwikkelingsgebied veel pionierswerk geleverd.

 

Axeos is, zoals oprichter Max van Biezen het noemt, een ‘typische engineeringclub’ die sinds 2006 professionele embedded telefooncentrales levert. Al in het begin maakte hij de stap naar de cloud. “We werden min of meer voor gek verklaard”, lacht Van Biezen. De term ‘cloud’ was toen nog helemaal niet in zwang en IT-specialisten waren nog aan het discussiëren over virtualisatie.

“Maar we zijn doorgegaan met het doorvertalen van de standalone telefooncentrale naar de cloud. Je ziet nu terug dat we een zeer decentrale aanpak hebben. Iedere centrale is een aparte VM, en daar bovenop hebben we een webgebaseerde beheerlaag gelegd waarmee resellers meteen alles kunnen beheren.” Dat het in de cloud zit, zorgt daarnaast voor veel meer gemak bij zowel de afnemers als de resellers. “Je kunt beveiliging en management helemaal overdragen aan ons, terwijl je de functie zelf behoudt.” Het systeem is daardoor erg betrouwbaar geworden, zo beweert Van Biezen. “Een probleem bij klant 1 heeft geen enkel effect op klant 2. Dat maakt het opzetten van de beveiliging bijzonder effectief en eenvoudig, net als het beheer.”

Pionier

Maar voor een pionier heeft Axeos geen enorme naamsbekendheid. Dat komt volgens Van Biezen onder meer door het white-labelbeleid voor zijn partners en resellers, die het dus als onderdeel van de dienstverlening aanbieden zonder dat de naam Axeos naar voren komt. Daar zitten door de schaalbaarheid van het product echter grote partijen tussen. “Het platform is geschikt tot 500 gekoppelde werkplekken. Gemiddeld gaat het om 15 tot 30 werkplekken per centrale, maar er zitten flinke uitschieters tussen.” Dat juist VoIP vanaf het begin zo geschikt is voor de cloud, heeft volgens Van Biezen te maken met de security. “VoIP is verrekte moeilijk. Het is ten eerste een interessant aanvalsobject, en het is publiekelijk te bereiken voor de buitenwereld. Dan moet je dus heel veel IP-kennis, op heel laag niveau, en veel kennis over het operating system hebben.” Asterisk, de veelgebruikte opensource-PBX, is volgens Van Biezen maar een kwart van het implementatieverhaal. “De rest ligt bij het OS, en dat moet je tot in de haarvaten kennen.”

‘We werden min of meer voor gek verklaard toen we VoIP in de cloud introduceerden’

Het is een belangrijke reden dat Axeos zijn eigen Linux-besturingssysteem heeft ontwikkeld. Dit om de uptime te maximaliseren, en om spraak altijd door te laten gaan. “Je moet alles kunnen controleren”, zegt Van Biezen. “Omdat we alles bijvoorbeeld zelf compileren, kunnen we alles op bit-niveau controleren. We komen uit de embedded wereld, dus we hebben een heel efficiënt systeem kunnen ontwikkelen. Dat betaalt zich nog steeds uit in gemak voor de reseller en degelijkheid voor de eindklant.”

Het is voor Van Biezen dus vooral prioriteit om degelijkheid te leveren. “We gaan uit van betrouwbaarheid, flexibiliteit en schaalbaarheid. Dat is niet origineel, maar we maken gewoon het liefst een goed product”, lacht hij.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het ChannelConnect VoIP Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF