VodafoneZiggo: ‘Eerste stap naar 5G is een gevirtualiseerd netwerk’

Volgens VodafoneZiggo moeten operators in hun transitieproces naar 5G  in eerste instantie vooral aandacht besteden aan het optimaliseren van hun netwerken in plaats van het meteen inzetten op toepassingen. Dit zei directeur Network Mobile Mathias Sauder onlangs op een 5G-congres in Londen.

Niet eerst nadenken over diensten, maar juist beginnen met nadenken  over het optimaal geschikt maken van het netwerk voor 5G-technologie. Dat is volgens de netwerkdirecteur van de mobiele operator de te volgen route. “Als operators moeten we sneller handelen dan dat we eerder deden, om aan de vraag van klanten en industriepartners naar snellere en meer betrouwbare netwerken te kunnen voldoen. Daarom moeten we snel in de wereld van NFV en SDN stappen om een volledig gevirtualiseerd netwerk te krijgen.”

Update netwerkoptimalisatie VodafoneZiggo

5G
Marthias Sauder van VodafoneZiggo

In zijn presentatie gaf Sauder verder een update over hoe VodafoneZiggo bezig is met het optimaliseren van haar netwerk voor de komst van 5G. Zo gaat inmiddels 40 procent van het mobiele telefonieverkeer via VoLTE en heeft de operator inmiddels een landelijk dekkend NB-IoT-netwerk uitgerold. Daarnaast is de operator van plan om in de tweede helft van dit jaar ook zakelijke mobiele diensten uit te rollen via network slicing.

Bron: Telecoms.com