3CX helpt partners goed op weg

Hoe VoIP de telecommarkt verandert

Disruptieve innovatie is een veelgebruikte term en verwijst naar een proces waarbij bestaande partijen in een markt geconfronteerd worden met een uitdager die alles op zijn kop zet. De innovatie creëert een nieuwe marktverhouding en zorgt ervoor dat bestaande aanbieders hun marktaandeel zien afnemen ten gunste van de uitdagende aanbieders. Gevestigde bedrijven, producten en allianties staan dan onder druk. De oorsprong van de term komt van de Amerikaanse geleerde Clayton M. Christensen en zijn medewerkers en is rond 1995 geïntroduceerd. Het was een statement dat vandaag de dag nog veel mensen bezighoudt, want zeker in de telecom en IT duiken er regelmatig nieuwe bedrijven en ideeën op die voor de bestaande spelers het leven moeilijk maken. Ook 3CX portioneert zichzelf als een aanbieder die de markt van telecommunicatie wil opschudden.

Nick Galea: “De traditionele telecommarkt creëerde waarde met de verkoopmarge op hardware en diensten. 3CX VoIP is een clouddienst en zorgt via licentiemodellen voor een stabiele inkomstenbron. Bovendien zijn de diensten van een bedrijf zoals 3CX zeer flexibel waardoor elke klant  maatwerk krijgt die meegaat met veranderende wensen qua service en volume. De partners kunnen daarmee hun klantenrelatie optimaliseren, met maatwerk de marge veiligstellen en concurrenten voorblijven.

‘De 3CX-oplossing kan eenvoudig aan bestaande managed-serviceaanbiedingen toegevoegd worden waardoor een goed antwoord wordt geboden op concurrenten’

Zelfs als de vraag naar spraakdiensten afneemt, blijft er bij unified communications nog ruimte om met andere diensten de klant te dienen. Voor channelpartners is de uitdaging om flexibel om te springen met de mogelijkheden en daarmee een prijsplan aan te bieden dat beter is dan dat van de concurrentie. Met customisatie en support zijn klanten te binden en door nieuwe features toe te voegen is meerwaarde voor de klant te realiseren. Dit kan geleidelijk omdat er geen afhankelijkheid is van hardware. Galea: “Bovendien kan de 3CX-oplossing eenvoudig aan bestaande managedserviceaanbiedingen toegevoegd worden waardoor een goed antwoord wordt geboden op concurrenten. Bestaande klanten zijn dus te behouden dankzij een flexibel model.”

3CX, een sterk merk

Nieuwe klanten vinden vaak hun weg via de 3CX-website. De duizenden bezoekers genereren leads die duizenden nieuwe installaties per week opleveren. Al deze klanten betalen aan de resellers maandelijks hun licentie en creëren daarmee een zeer stabiel businessmodel. Bovendien hanteert het bedrijf een strategie waarbij verkoop enkel via de channelpartners gaat. De leads van de website worden altijd doorgespeeld naar de partners waarmee samengewerkt wordt. De succesvolle website van 3CX is de basis voor het succes van de partner. 3CX concentreert zich enkel op de softwareontwikkeling, de partner heeft alle ruimte om deze te combineren met zijn eigen aanvullende producten, zoals headsets, conferentie- en SIP-telefoons.

Nick Galea: “Van onze partners wordt verwacht dat zij de klant na consultatie helpen bij de configuratie, de customisatie en alle supportvragen. Een strategie die succesvol is en een sterke marktpositie heeft opgeleverd.” Omdat uitgegaan wordt van beproefde oplossing en configuraties gaat er geen tijd verloren bij optimalisatie en foutzoeken. Hierdoor ontstaan er geen moeilijke of niet te factureren activiteiten.

Een krachtig partnerprogramma

Cruciaal in de relatie tussen 3CX en de partners is het partnerprogramma. De partner kan de klant een gratis jaarlicentie geven om de toetredingsdrempel laag te houden en in die tijd de relatie verstevigen. Daarna ontstaat er een vaste inkomstenbron bij de jaarlijkse verlenging van licenties. Er is dus relatief laagdrempelig een klantenbestand op te bouwen dat robuust is. 3CX geeft maximale ondersteuning bij eindgebruikerstrainingen en het systeembeheer. De SIP-trunk is een optie die de channelpartner moet toevoegen, dat is dus een service (en inkomstenbron) die bij de partner ligt.

Nick Galea: “Samenvattend is de oplossing van 3CX een robuust en degelijk product, gebouwd op basis van open standaarden. De service kan zowel on-premises als in de cloud gehost worden. Hierbij heeft de klant keuze uit Google Cloud, Microsoft Azure en OpenStack cloudservices. De klant kan dus een oplossing geboden worden die optimaal op zijn wensen en infrastructuur aansluit.”

Scherp prijsmodel

3CX belooft een prijsplan dat tot 80 procent gunstiger is dan andere aanbiedingen. Het aantal ondersteunde gebruikers is niet gelimiteerd, dus geen licentie per gebruiker. Zonder extra kosten is er de beschikking over een IVR, huntgroepen, conference calling, call recording en videogesprekken. De kosten zijn enkel afhankelijk van het aantal gebruikte gesprekslijnen. Mobiele lijnen en internationale gesprekken kunnen aan het system toegevoegd worden en worden centraal (per PBX) verrekend, niet op basis van het aantal gebruikers. En als belangrijke troef: klanten kunnen jaarlijks besluiten hun licentie te verlengen. Er is dus geen langjarige lock-in.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het ChannelConnect VoIP Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF