Telecom Summit 2018: Wie alleen telecom verkoopt, bestaat over drie jaar niet meer

Telecom Summit over balans tussen commercie en technologie

De Telecom Summit 2018 in Huis Oudegein stond in het teken van de spanning tussen enerzijds operators en communicatieproviders en anderzijds hun ICT-resellers en kanaalpartners. Het onderwerp zorgde tijdens deze uiterst succesvolle ronde tafel voor een interessante discussie over de balans tussen innovatie en commercie.

 

Deze Telecom Summit van Channel- Connect was wederom het toneel van een levendige discussie met opmerkelijke uitspraken, kritische meningen en scherpe visies. “Een heel belangrijke vraag is: wie is nu eigenlijk de belangrijkste partij die de klant bedient”, stelt directeur Micha Cohen van Xelion hardop. “Is dat de fabrikant die het product levert of de reseller die het product verkoopt? In mijn optiek is dat absoluut degene die het product verkoopt aan klanten.”

Deze tweede editie van de Summit ging, in tegenstelling tot vorig jaar, minder over de hyperscalers die (traditionele) operators en resellers bedreigen.Centraal stond de vraag wie leidend is in de relatie tussen telecomaanbieders en het ICT-kanaal. En hoe beide ‘kampen’ beter samenwerken om beide succesvol te zijn. Een aantal partijen – Mitel, 3CX, Speakup, RoutIT, Motto, Microsoft – was dit jaar afwezig om redenen van beschikbaarheid of bereidheid vanwege de naar eigen zeggen ‘beperkte focus op het kanaal’.

Communicatie is cruciaal

Telecom Summit 2018
Micha Cohen van Xelion

In de relatie tussen telecomproviders met hun ICT-kanaalpartners blijken communicatie en opleiding volgens de deelnemers cruciaal om ICT-resellers te helpen naar de volgende stap.

‘Wie is nu de belangrijkste partij die de klant bedient’

 

 

En bewustwording, want ze stuiten bij veel partners nog op onwil om die stap te maken. “Telefoontikken zijn voor veel resellers nog een heel valide en rendabel businessmodel”, meent directeur Robert de Jager van dean one die een forse shake-out in het ICT-kanaal verwacht. “Resellers die willen echt groeien, moeten zich echter minder richten op hun huidige omzet en marges want de toekomst van het kanaal zit in value add. Dat hebben te weinig resellers scherp en daarom hameren we daarop tijdens trainingen.”

Telecom Summit 2018

 

De deelnemers aan de Telecom Summit 2018 (in alfabetische volgorde): David van den Berg (Avaya Nederland), Micha Cohen (Xelion), Nico Dammers (oneCentral), Koen van Geffen (Voiceworks), Robert de Jager (dean one), Gert Jonk (ALE), Filip de Jonge (Telador), Jeroen van Kerkhof (BNS Logistics) en Jouk Lier (BLU Networks).

 

Maar de ene reseller is de andere niet, denkt directeur Nico Dammers van oneCentral. “Sommigen vragen expliciet om korting en anderen willen onze features graag integreren en daarmee samen nieuwe diensten ontwikkelen. Zij zoeken meer naar een rol als IT-partner om eindklanten te helpen met hun nieuwe communicatiebehoefte en willen toegevoegde waarde leveren. De wereld verandert. In het verleden boden we onze resellers nog een commercieel plan op basis van technologie en dat moesten ze dan maar verkopen. Nu consumenten genieten van nieuwe technologie, moeten bedrijven daarop anticiperen en dus moet de keten er het maximale uit kunnen halen. We moeten vooral niet eindgebruikers gaan leren hoe ze ‘moeten’ communiceren.”

Telecom Summit 2018
Koen van Geffen van Voiceworks

Overigens moet je als aanbieder ook streng durven zijn, vindt directeur Koen van Geffen van Voiceworks. “Als bedrijf met value added resellers, eisen we dat nieuwe partners zich aanmelden met een goed verhaal. Ze moeten een keuze voor ons maken. We staan niet toe dat ze producten discounten want dan gaan klanten alleen maar shoppen.”

 

 

 

Telecom Summit 2018
Gert Jonk van ALE

Gert Jonk van ALE sluit zich daarbij aan: “Shoppen is funest. Kies als reseller daarom voor verticale markten en branches die je kent en pak een deel van die markt. Wij zoeken focus in een reseller”, stelt Jonk. “Het klopt dat ze een deel van het risico dragen en een behoorlijke investering moeten doen voordat we überhaupt een relatie hebben. Maar er staan grote rewards voor die resellers tegenover. Het kost ons als leverancier – en dat geldt ook voor operators – kennis en tijd om een reseller te trainen. Het is een voorinvestering voor beide partijen.”

Van Geffen van Voiceworks bevestigt dit. “Voorheen hadden we bijna een jaar nodig om een partner te onboarden. Dit is een jaar van investeringen om hun personeel op te leiden en diensten uit te leggen. Hoewel we dat proces hebben teruggebracht tot ongeveer drie maanden, het blijft een fikse investering. Als ze een goed verhaal hebben, willen we best samen optrekken”, zegt Van Geffen. “Als operator moet je dus je pijn pakken maar dat kan je niet honderd keer per jaar doen.”

Van ISDN naar VoIP

Telecom Summit 2018
Robert de Jager van dean one

Belangrijk gesprekspunt tijdens de Summit was het einde van ISDN. KPN haalt deze dienst op 1 september 2019 uit de lucht en die dreiging gaat niet weg. Toch lijkt er volgens de tafelgenoten een ‘vorm van luiheid’ in het kanaal. Nu is immers het moment om klanten met ISDN-lijnen een VoIP-aanbieding te doen. Vele duizenden bedrijven zullen immers moeten overstappen. Traditionele telecomresellers die moeite hebben om VoIP uit te leggen, worden links en rechts ingehaald door IT-resellers, aldus de Summit-deelnemers. “Alle opportunity’s liggen er”, zegt Robert de Jager van dean one. “Maar IT-resellers zitten vaker dan telecomresellers bij klanten om ‘even een systeem te onderhouden’. Die IT-reseller heeft dan de kans om die klant af te pakken van telecomresellers. Niet omdat diens service slecht was of de dienstverlening niet klopte. Nee, hij zat gewoon niet op te letten.”

‘Recurring omzet is mooi, maar gaat uiteindelijk fout’

Telecom Summit 2018
Filip de Jonge van Telador

“Die taak ligt bij ons hoor”, stelt Filip de Jonge van Telador resoluut. “Wij moeten resellers faciliteren en soms zelfs een schop onder de kont geven.” Jouk Lier van BLU Networks doet dat naar eigen zeggen maar al te graag en heel proactief. Hij staat alom bekend om zijn afkeer voor ‘groen’. “Met maatwerkoplossingen voor de klanten van partners neem je ze bij de hand. Resellers moeten bedrijven enthousiasmeren en zo voorkomen dat ze volgend jaar worden overladen met migratieverzoeken voor ISDN die ze niet aankunnen.”

 

Het probleem in dit verband is volgens Micha Cohen dat VoIP-diensten gewoon complex zijn en dat de kennis van de gemiddelde reseller tegenvalt. “VoIP-diensten zijn niet copy-paste”, aldus Cohen. “Klanten hebben bovendien keuze uit veel opties waardoor de supportdruk groot. Weinig partners kunnen die vragen zelf oplossen en als er problemen zijn, schuiven ze die door naar ons als leverancier. Het probleem is dat wij denken dat partners weten wat ze doen.” Steeds meer integrators stoppen volgens Koen van Geffen met ISDN terwijl het een ‘ongelooflijke upsell-kans’ is. “Je kunt wel wachten tot 2019 maar op een gegeven moment is de klant weg. Over de hele range zien we dat resellers zitten te wachten op die volgende stap. En niet alleen met VoIP.”

Verdiensten

Telecom Summit 2018
Nico Dammers van oneCentral

De opkomst van UC en online retail maakt dat al jaren wordt geroepen dat resellers geen bestaansrecht meer hebben. Rob Kurver verbaast zich erover dat ‘die grote kaalslag’ maar niet komt en dat de aanwezige partijen vinden dat partners een goede boterham kunnen verdienen. “Wat verwacht je met de marges van tegenwoordig”, zegt Dammers van oneCentral. “Jaren geleden was 4 tot 8 procent moeilijk maar de marges zijn misschien wel verdrievoudigd. Begrijp met niet verkeerd. Wij zitten niet op prijs maar tikken zijn voor resellers nog absoluut een valide model dus er is weinig incentive naar de volgende stap. Aan de andere kant merken we dat vaste en mobiele operators ons in een squeeze zetten en dat baart me zorgen.” “Er is inderdaad veel recurring omzet”, bevestigt David van den Berg van Avaya. “Er staan overal nog heel veel oude actieve PBX-systemen die allemaal nog prima werken en waar resellers elke maand nog omzet van onderhoudscontracten krijgen. Voor hun is dat prima. Niet aankomen, het werkt nog en het verdient elke maand geld. Maar uiteindelijk gaat dat natuurlijk fout.

UC is complex

Los van de tikken zijn VoIP en UC, en vooral de installatie ervan, te complex voor het kanaal, denkt Rob Kurver die als analist veel cijfermatig onderzoek doet naar ICT-trends. “Als UC simpel was, hadden bedrijven het kanaal niet nodig”, zegt hij. “Het bestaansrecht van het kanaal is juist die complexiteit. Klanten kunnen eenvoudig Office 365 kopen en downloaden maar als ze er na de eerste stappen niet uitkomen, bellen ze hun reseller. Daarom is het raar dat zo weinig resellers werken met een gefocust portfolio. Ze kiezen ad hoc voor oplossingen die trendy zijn of het goed doen bij klanten. Kies liever gefocust voor producten en diensten waar je goed in bent, maak een ‘ideal customer profile’ en pas daar je marketing op aan. Bij weinig partners komt dat goed uit de verf.”

Zegt Kurver hiermee dat partners opportunistisch zijn en orders pakken van merken die ze überhaupt niet voeren? “In zekere zin, maar omgekeerd is er ook wat voor te zeggen, want resellers hebben een heel hechte band met hun klanten”, stelt Jonk van ALE. “Veelal door het lokale karakter van de relatie. Ze schakelen hun leverancier of distributeur in op de momenten dat ze vastlopen ongeacht of die reseller dat merk in zijn portfolio heeft. En elke beslissing over het portefeuille van een reseller heeft directe impact op de inkomsten.”

‘Als UC simpel was, hadden bedrijven het kanaal niet nodig’

Koen van Geffen van Voiceworks is het stellig daarmee oneens al ligt dat anders voor een operator. “Onze partners doen geen ad hoc verkoop en bovendien accepteren dat we niet. Resellers worden eigenlijk meer een integrator en hebben meer kennis dan alle leveranciers bij elkaar. Ze gebruiken onze producten om niches te zoeken en dus willen ze dat wij scherp zijn zodat zij die niches in kunnen gaan”, aldus Van Geffen. “Partners pakken elementen uit ons portfolio en gebruiken die als bouwstenen en voegen daar zaken aan toe. En laten we eerlijk zijn, met z’n allen ontwikkelen we toch relatief generieke producten. We bieden in de eerste plaats een platform zodat partners kunnen opereren op de markt. En dus moet dat platform technologisch open zijn, zodat zij er diensten aan kunnen toevoegen en zich onderscheiden van hun concurrenten. Als operator moet je daar dus in investeren want dat maakt partners veeleisender.”

‘Klanten shoppen en hoppen veel meer dan 10 jaar geleden’

Telecom Summit 2018
Jeroen van Kerkhof van BNS

Volgens Jeroen van Kerkhof van distributeur BNS blijft het moeilijk om met resellers te praten over de toegevoegde waarde van producten of diensten. Veel vragen van resellers monden volgen hem uit in een gesprek over de prijs. “Als resellers zich openstellen voor die discussie kunnen we samen praten over nieuwe businessmodellen, maar die openheid hebben niet veel klanten”, aldus Van Kerkhof. “Aan de andere kant verschillen vendors in hun loyaliteit aan resellers versus hun focus op marges. Als het grote deals betreft, wordt de prijsdruk groot, moet een vendor iets aan de prijs doen, komen resellers in de knel en zetten ze ons onder druk. Als dat niet lukt, dreigen leveranciers dan direct te gaan praten met klanten.”

Afhankelijkheden

Van Kerkhof raakt daar een gevoelige snaar: de afhankelijkheden van de spelers in de ICT-markt. Volgens David van den Berg is de wereld ‘volatieler’ geworden en zijn bedrijven afhankelijker van elkaar, het internet, nieuwe technologie en daarmee van het kanaal. “Zeker in de zakelijke samenwerking is dat zo. Reken maar dat onze resellers en hun klanten zich een jaar gelden afvroegen of het nog goed zou komen met ons, in die Chapter 11-kwestie. En de move naar de cloud maakt dat bedrijven vaak vragen of leveranciers betrouwbaar zijn. Er zijn bovendien meer alternatieven. Resellers hebben meer keuze aan leveranciers en die diversiteit maakt het voor hen niet altijd eenvoudiger.”

Gespreksleider René Frederick

Is dat dan de reden dat zoveel marktpartijen communicatieplatform willen bouwen? Kurver: “Ik zeg: control your own destiny. Als je zelf een platform bouwt, heb je veel meer controle, al hangt daar natuurlijk wel een prijskaartje aan.” En met dat prijskaartje kunnen de meesten, volgens Robert de Jager, een platform niet volhouden of onderhouden. “Veel resellers denken ‘Wholesale is de holy grail’, omdat ze doodsbang zijn dat iemand aan hun klanten komt. Maar eigenlijk zijn ze doorgaans te klein zijn voor een eigen platform. Zowel kostentechnisch als qua functionaliteit. Ook shoppen en hoppen klanten veel meer, wat tien jaar geleden ondenkbaar was. Dit gedrag ondermijnt de forse investeringen in een platform. De markt is sneller en dat risico is veel te groot.”

Samenwerking versterken

Leveranciers moeten partners volgens de tafelgenoten helpen naar de eindgebruikers. Dat kan door verder te kijken dan alleen de directe business van partners en door slimme marketingkansen te verzilveren of de inzet van sociale media. Dergelijke tools kunnen ingewikkeld en duur zijn en het is volgens de meesten zinvol om in die kansen te investeren. “Sales en sociale media moeten partners zelf kunnen, dit is ondernemerschap”, vindt Van Geffen. “Maar sommige tools zijn kostbaar dus die kosten willen we best delen.” Nico Dammers van oneCentral deelt die mening. “Door die schaalvoordelen is het slimmer om dat met z’n allen te doen als leveranciers en partners.”

Jonk twijfelt: “We hebben er allemaal voor gekozen om onze sales te outsourcen aan partners. Nu merken we dat ze VoIP te ingewikkeld vinden en moeten we trainen, vervolgens willen ze vooral leads omdat sales blijkbaar ook moeilijk is en willen ze ondersteuning bij sales, presales en marketing. Ik vindt dat wel moeilijk te verkroppen.” De tafel reageert met Van Geffen voorop: “We kunnen wel zeggen dat resellers het niet snappen, maar als je in de game zit, moet je ze helpen en investeren in de relatie.” Ook Micha Cohen van Xelion haakt in met een licht cynisch toon. “Je moet het makkelijk maken voor resellers. Als je dat niet doet, ben je kansloos. Daarom voeren de meeste partners meer dan één merk. Ze verkopen gewoon het liefst wat het makkelijkst verkoopt.”

En daar wringt volgens analist Kurver de schoen. “De wereld van ICT wordt steeds complexer en we veronderstellen allemaal dat resellers verstand hebben van allerlei technologie, dat ze klanten begrijpen en klantvragen kunnen vertalen naar oplossingen. Als ik jullie zo hoor, is dat blijkbaar niet het geval.”

Van Kerkhof van BNS vindt dat er wordt gekeken naar het perspectief van eindgebruikers. “Ik hoor veel dat er erg wordt gepusht. We doen van alles voor resellers maar je moet hen ook de gelegenheid geven om vragen te stellen. Veel partners laten zich lekker bedienen terwijl je verwacht dat ze informatie en kennis komen halen. Ook vanuit leveranciers voel ik bijna dagelijks dat er wordt gepusht. We zouden juist willen dat die leveranciers met ons meedenken om samen nieuwe klanten te winnen.”

‘Datadiensten worden steeds belangrijker’

Hyperscalers

Zoals gezegd, was de zorg over de (dominantie en bedreiging van) zogenaamde hyperscalers, Microsoft voorop, minder dan vorig jaar. De heftigste angst hiervoor lijkt weg. “Veel van Microsofts aankondigingen van vorig jaar hebben niet gebracht wat de markt ervan had gedacht en gevreesd”, aldus David van den Berg. “Maar de afhankelijkheden van partijen in de keten nemen alleen maar toe en daar hoort Microsoft door zijn dominantie in de kantoorautomatisering wel bij.” Nico Dammers van oneCentral vulde aan: “De positie van Microsoft als leverancier van communicatiediensten is gewoon lastig. Kort en goed, het blijkt dat Microsofts telefoniedienst gewoon niet goed werkt en dat het verkopen ervan moeilijker is dan ze dachten.”

Toekomst van telecom

Telecom Summit 2018
Jouk Lier van Blu Networks

Kijkend naar de toekomst zijn sommige directeuren pessimistisch over het deel van het kanaal dat relatief passief leunt op recurring omzet en optimistisch over hun innovatieve partners. Jouk Lier van BLU Networks vindt dat telecomresellers te weinig kennis hebben van datadiensten terwijl die steeds belangrijker worden. “Telecomresellers verkopen telecomdiensten maar weten niets van de data van hun klanten en dus werken de diensten niet optimaal”, aldus Lier. “ICT-resellers zijn daar beter in. Ze kopen voicediensten in en bieden die aan op hun datanetwerken. De bedreiging voor de telecomdealers is dat ze die markt niet begrijpen. We zien gelukkig wel een ommekeer maar het wordt wel kritisch.”

De resellers die op deze voet doorgaan, graven volgens Filip de Jonge van Telador hun eigen graf. “We hebben een ander soort partner voor nodig. De partner die samen nieuwe diensten wil ontwikkelen voor hun klanten en die graag wil communiceren”, aldus De Jonge. “Er komt een schifting in degenen die hulp vragen met het maken van businesscases en degenen die verwachten dat vendors met klanten binnenkomen. Die partijen zijn eindig.”

‘Als je alleen telecom verkoopt, besta je over drie jaar niet meer’

Koen van Geffen bevestigt dit want de resellers die de volgende stap willen maken, moeten ‘doorinvesteren’ zoals hij dat noemt. “Maar sommigen willen, durven of kunnen dat niet. Of ze zitten aan de max van wat hun salesteam kan. Dan kun je er wel mensen bij zetten, maar dat helpt dan niet.”

Jouk Lier voorspelt dat de tafelsamenstelling van deze dag er over een paar jaar heel anders uit zal zien. “De markt verandert nu zo snel dat de traditionele telecombranche over enkele jaren niet meer bestaat”, aldus Lier. “De traditionele telecommarkt verdwijnt en je zult weinig resellers horen zeggen: ‘Ik verkoop telecom.’ Want als je alleen nog telecom verkoopt, besta je over drie jaar niet meer.”

Onderzoek naar ICT-kanaal
De Summit is de aanloop naar het Telecom Channel Onderzoek 2018 dat ChannelConnect dit voorjaar uitvoert in samenwerking met Rob Kurver. Providers lijken namelijk steeds moeilijker het kanaal te kunnen meenemen in de steeds snellere innovatie op de telecommarkt. Dus rijst vraag hoe aanbieders en (hun) kanaalpartners succesvoller samenwerken en hoe aanbieders hun kanaalpartners beter ondersteunen. Alle resultaten staan elders in dit VoIP en UC&C Dossier.

Bekijk hieronder de video van de Telecom en VoIP Summit 2018.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het ChannelConnect Telecom en VoIP Dossier 2018]

Lees het artikel hier in PDF