Vplus eind mei beschikbaar bij KPN Wholesale

KPN Wholesale biedt vanaf 24 mei hogere snelheden via de VDSL-technologie Vplus. Met de nieuwe access-techniek zijn 200 Mbps download en 30 Mbps upload haalbaar over een enkele koperlijn, aldus de wholesale operator.

De uitrol is volgens KPN Wholesale in volle gang en vanaf 24 mei is Vplus op ruim 620.000 adressen in Nederland bestelbaar. Dat aantal zal in de loop van 2018 nog verder toenemen, aldus KPN. De operator denkt dat het op termijn mogelijk is om met de ontwikkelingen van de technologie zelfs 1 Gbps te kunnen behalen via de combinatie van glasvezel en koper.

Meerdere chipsets ondersteunen Vplus maar volgens KPN werkt een Broadcom-chipset die 35MHz ondersteunt momenteel optimaal. In de toekomst verwacht KPN ook andere chipsets te kunnen ondersteunen maar vooralsnog raadt de operator de chipsets aan van Broadcom.

Tests

KPN Wholesale test Vplus sinds 2016 in Rotterdam, Haarlem en Hillegom. Vplus is een opgewaardeerde variant van DSL die meer frequenties gebruikt en dus hogere bandbreedtes biedt. De genoemde snelheden zijn mogelijk over één koperpaar en in de toekomst is een verdubbeling mogelijk via Pair Bonding (Bonded Vplus). Binnen een afstand van straatkast tot voordeur van 150 meter heeft het VDSL-signaal beperkt verval, aldus KPN.

WBA en VULA

Wholesale Broadband Access (WBA) helpt andere operators en dienstenaanbieders met het maken van verbindingen met alle kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland. Ze kunnen hun breedbanddiensten, zoals internet, VoIP en interactieve tv maar ook alarmsysteem, videobewaking en zorg op afstand landelijk aanbieden aan zakelijke klanten. Ook kunnen ze een volledig gerealiseerd zakelijk VPN-netwerk creëren. Van de ACM moest KPN bij de ontwikkeling en uitrol van WBA rekening houden met interferentie op de apparatuur en infrastructuur van andere access-partijen in diens aansluitnetwerk. Daarom introduceert KPN Wholesale ook Virtual Unbundled Local Access (VULA) als alternatief voor bestaande passieve toegangsdiensten MDF- en SDF-Access.

Bron: KPN Wholesale