EZ en UNETO willen keurmerk refurbished producten

Het ministerie van Economische Zaken en UNETO-VNI hebben vijf grote merken van refurbished producten gevraagd een keurmerk op te zetten, meldt onder andere iPhoned. Het refurbished keurmerk moet onder meer vaste punten vastleggen waar een gebruikt IT-product op moet worden gecontroleerd voordat het de naam ‘refurbished’ krijgt.

Nu refurbished smartphones steeds populairder worden, is het volgens de overheid tijd voor een eenduidig refurbished keurmerk waar consumenten op kunnen vertrouwen. Het ministerie van Economische Zaken en ondernemersorganisatie UNETO, die de technische detailhandel vertegenwoordigt, hebben daarom vijf grote partijen, die in het refurbished segment actief zijn, uitgenodigd voor een gesprek. Op korte termijn gaan Leapp, Forza, Swoop, Infotheek Group en Renewd de professionalisering van deze markt bespreken.

Potentie

De overheid ziet potentie in het duurzame aspect van refurbished producten. Doel is gebruikte smartphones op knappen en opnieuw te verkopen. Door het opzetten en financieren van een keurmerk is het voor consumenten duidelijker wat de staat van een refurbished product is. Nu hanteren aanbieders nog hun eigen keurmerken en regels die onderling van elkaar kunnen verschillen. Zo kan een ‘zo goed als nieuwe’ refurbished iPhone  er nu bij de ene partij beter aan toe zijn dan bij een ander.

De timing voor de komst van dit keurmerk is nog onbekend.

Bron: iPhoned

Foto: Drake & Farrell